Afbeelding
Victor Schutijser

Gemeente zet zich in voor hoogbegaafde kinderen

Onderwijs

HEUVELRUG De week van de hoogbegaafdheid is een landelijke week, waarin er extra aandacht is voor kinderen en volwassenen die hoogbegaafd zijn. Hoogbegaafde kinderen maken grote denkstappen, zijn zeer zelfstandig en creatief en hebben vaak veel humor. Toch wordt er niet altijd positief over gedacht over hoogbegaafdheid. Terwijl hoogbegaafde kinderen en kinderen met een hoge intelligentie veel kunnen betekenen voor anderen en de maatschappij.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug zet zich in voor hoogbegaafde kinderen, zodat zij zichzelf kunnen zijn en hun talenten optimaal kunnen inzetten. Op scholen in de gemeente wordt het Toparrangement aangeboden. Dit betekent dat hoogbegaafde kinderen onderwijs krijgen dat bij hun behoefte past. Het onderwijs in het Toparrangement is bedoeld voor kinderen met een hoogbegaafd profiel, zonder (gediagnosticeerde) gedragsstoornis. Er is in de Topklassen aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen en er is aandacht voor hun mogelijkheden om sneller, ingewikkelde dingen en meer te leren. Bij de diagnose voorafgaand aan de aanmelding wordt gekeken of het Toparrangement passend is of speciaal onderwijs.

Sinds twee jaar werken organisaties in de regio Zuidoost Utrecht samen in een project rondom hoogintelligente kinderen met meervoudige ondersteuningsvragen. Het Samenwerkingsverband ZOUT, stichting Gewoon Speciaal, Wereldkidz en gemeenten werken samen aan een interessant lesaanbod voor deze kinderen. Dit bijzondere lesaanbod wordt aankomend jaar beschikbaar gesteld voor hoogintelligente kinderen met extra begeleidingsvragen uit de hele regio. 

Verder is er een Afwegingskader Jeugdhulp in ontwikkeling voor jeugdhulpconsulenten in regio Zuidoost Utrecht. De bedoeling is dat hierdoor het onderwijs en de jeugdhulp beter op elkaar aansluiten. Er worden stappen gezet naar een goede samenwerking tussen ouders, kind en school wanneer een kind mogelijk hoogbegaafd is. Een betere onderlinge samenwerking zorgt ervoor, dat de kinderen sneller op de juiste plek zitten en zich goed kunnen ontwikkelen!

Quote schoolleider Kameleon: ,,Ouders waarvan hun kind het afgelopen schooljaar heeft deelgenomen aan de Topklassen binnen de Kameleon in Doorn, hebben gezien dat hun kind is opgebloeid en dat de kinderen gelijkwaardige vriendschappen aangaan.”

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 2 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 4 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 10 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn gisteren
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33