Alfa-bedding nu in boekvorm: Andere leesaanpak werpt vruchten af op scholen

13 apr, 07:12 Onderwijs
Edith Hazelzet
Balt van Raamsdonk zoals hij graag bezig was: te midden van kinderen om hen op speelse wijze te laten leren.
Balt van Raamsdonk zoals hij graag bezig was: te midden van kinderen om hen op speelse wijze te laten leren.

LEERSUM Onlangs verscheen het boek ‘Spelen met letters en woorden’. Dit is de weergave van het gedachtegoed van Balt van Raamsdonk uit Leersum, die op 6 januari 2021 op 87-jarige leeftijd overleed. Het boek beschrijft zijn aanpak Alfa-bedding, waarmee jonge kinderen op een andere manier op het lezen worden voorbereid, waardoor vlot leren lezen en spellen ook voor kinderen met risico om dyslexie te ontwikkelen, tot de mogelijkheden behoort.

Balt van Raamsdonk leefde sinds zijn pensionering voor onderzoek naar dyslexie en de oorzaken ervan. Hij wilde dit doorgronden ondanks - en mede door - dat hij zelf in ernstige mate dyslectisch was. Alfa-bedding, de leesaanpak die hij vervolgens ontwikkelde krijgt steeds meer voet aan de grond op basisscholen en in academische kringen. Nu is de nalatenschap van deze grondlegger in boekvorm vers..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.