'Met het stoeltje onder de arm' zo luidde de kop bij het artikel over de opening van De Schakel in 1987.
'Met het stoeltje onder de arm' zo luidde de kop bij het artikel over de opening van De Schakel in 1987. Nieuwsblad De Kaap

Basisschool de Schakel bestaat vijftig jaar

5 oktober 2019 om 07:16 Onderwijs

LEERSUM De Christelijke Basisschool De Schakel in Leersum viert dit schooljaar het vijftigjarig jubileum. Met vijf feestjes wordt er toegewerkt naar de officiële datum in september 2020, wanneer het vijftig jaar geleden is dat de school werd opgericht. Schakelleerlingen trekken op woensdag 7 oktober op zelf versierde vervoersmiddelen door Leersum Zuidoost.

Edith Hazelzet

,,Een school die echt bij de wijk hoort," zo omschrijft leerkracht Roland van Barneveld de basisschool waar hij sinds 1994 werkt. Hij was degene die het jubileum onder de aandacht bracht bij het team van gemiddeld jonge collega's. Van elk schooljaar kan hij zo een plakboek uit de kast trekken, waarin hij alle ontwikkelingen rond de school plus de klassen die hij lesgaf, bijhield. Dat geeft een mooi beeld van de school door de jaren heen. Van foto's van zeer bebaarde meesters uit jaren zeventig, verdwenen apparaten als stencilmachines, tot statistieken met leerlingenaantallen.

START De Schakel startte vijftig jaar geleden op meerdere locaties. ,,Er was een noodgebouw voor de lagere school aan de Juffersland. En aan de Wethouder De Langelaan waren drie lokalen voor de bijbehorende kleuterschool," vertelt Roland van Barneveld. ,,Daar is later bijgebouwd en in 1987 zijn deze bij elkaar gekomen in één pand. Dit is tussen 1998 en 2006 nog enkele malen uitgebreid tot De Schakel zoals we die nu kennen. Dat was nodig vanwege groeiende aantallen leerlingen. In 2006 hadden we met 314 leerlingen de grootste piek."

De naam 'De Schakel' staat overigens symbool voor samenwerking, een kernwaarde die nog steeds voorop staat in de klassen en het team.

25 JAAR De Schakelpopulatie en het team hielden wel van feestjes. Roland van Barneveld kan zich de feestweek rond het 25-jarig jubileum nog goed herinneren: ,,Hoogtepunten waren een musical door de leerkrachten en een playbackshow voor de leerlingen. Ik weet nog dat ik voor de musical de hele zomervakantie teksten aan het leren was. Dat was echt pittig maar de avond was erg leuk. De playbackshow was zo'n succes, dat deze nog jaren is gedaan. Totdat voor een groep ouders de playbackshow belangrijker werd dan het leerproces op school. Of de Cito-toets niet verschoven kon worden, vroegen ze dan."

FEESTJE 1 Nu gaat het er wat rustiger aan toe. Gedurende het schooljaar organiseren telkens andere leerkrachten een feestmoment. ,,Zo hebben we vijf keer een kleiner feestje in plaats van een groot evenement gedurende een hele week, zoals bij het 25-jarig bestaan," vertelt adjunct-directeur Lysanne Thien. ,,Het eerste feestje vieren wij op 7 oktober. Dit sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek 'Reis je mee?' Kinderen mogen die dag op allerlei soorten wielen naar school komen, dus bijvoorbeeld met een step, skelter of fiets. Op school gaan we die versieren, waarna we vanaf 13.00 uur een reis door de buurt maken, zodat iedereen weet dat we 50 jaar bestaan. Ook eten de leerlingen samen pannenkoeken op school."

REÜNIE Het tweede feestje volgt in december en het derde in februari. De aard van deze festiviteiten wordt nog niet verklapt, maar een reünie staat wel op het wensenlijstje. ,,Met social media is het eenvoudiger geworden om mensen te vinden, maar het blijft een hele klus. We organiseren dit graag, alleen hebben we hierbij echt wel hulp nodig van oud-leerlingen en oud-leerkrachten," roept Lysanne Thien op. Wie zin heeft om te helpen bij de organisatie, of wie zoveel mogelijk klasgenoten op de been wil brengen, mag een mailtje sturen aan lysannethien@fluenta.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie