Zo ziet een gedeelte van de Grote Bloemheuvel er nu uit
Zo ziet een gedeelte van de Grote Bloemheuvel er nu uit Paul Nolens/BDU

Kritiek op plan Grote Bloemheuvel

30 augustus 2022 om 14:22 Nieuwbouw

MAARSBERGEN De vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) heeft bedenkingen bij het bouwplan voor het terrein van de Grote Bloemheuvel. Eigenaar Hans van Nuijssenborgh wil daar een woonzorgcentrum realiseren, maar MMN vindt het geplande hoofdgebouw te groot. Volgens de vereniging dreigt die bebouwing de dorpskern te domineren. Maandagavond lichtte MMN de bezwaren toe tijdens een digitale bijeenkomst van de gemeenteraad.

De vereniging vreest dat met de bouw van 95 appartementen het historische en kleinschalige karakter van het dorpshart verloren gaat. Met drie en deels vier verdiepingen wordt het bouwvolume van het woonzorggebouw te fors, vindt MMN. ,,De dorpse schaal dreigt overschreden te worden. Een substantiële beperking van het bouwvolume zou veel beter passen in de schaal van het dorpshart”, aldus secretaris Berend Musegaas.

KOFFIEHUIS Een tweede bezwaar is, dat van een horecavoorziening in het oude stationskoffiehuis in de nieuwste plannen geen sprake meer is. MMN betreurt het, dat die invulling van het rijksmonument is losgelaten. In plaats daarvan moet het voormalige koffiehuis na restauratie plaats bieden aan een vijftal extra woonzorgeenheden. Volgens Musegaas zou horeca met een terras en conferentieruimte beter passen bij de cultuurhistorie van het rijksmonument. 

RISICO Bovendien zou de vraag naar appartementen wel eens tegen kunnen vallen, denkt MMN. ,,Te groot bouwen geeft risico van leegstand”, waarschuwt de vereniging. Volgens een schatting zouden zich binnen een straal van 15 kilometer al meer dan 30 andere zorgcentra bevinden, met in totaal meer dan duizend appartementen of zorgplekken. 

HISTORISCH ENSEMBLE Overigens is Musegaas wel blij dat zich nu een ‘realistische mogelijkheid’ voordoet om het vervallen stationskoffiehuis te restaureren en de rest van het braakliggende terrein bij de ontwikkeling van het nieuwe dorpshart te betrekken. ,,Samen met de dorpskerk en de oude school zou een mooi historisch ensemble gevormd kunnen worden”, zo hield Musegaas de Heuvelrugpolitiek voor. 

Door Michiel Schaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie