Afbeelding
Debie & Verkuijl

Definitief plan restauratie kasteelplein Amerongen ter inzage

Nieuwbouw

AMERONGEN Het lijkt even stil geweest rondom de herinrichting van het kasteelplein van Kasteel Amerongen. Maar niets is minder waar. Achter de schermen is er veel gebeurd. Alle officiële stukken die nodig zijn voor een vergunningaanvraag zijn beschikbaar en er ligt nu een definitief plan dat op 12 maart ter inzage is gelegd. Het ontwerp is gemaakt door landschapsarchitectenbureau Debie & Verkuijl, in samenspraak met het kasteel en de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het kasteelplein wordt weer een echt bomenplein met ruimte voor het parkeren van auto’s en fietsen. Kinderen van de naastgelegen school kunnen straks de noordzijde tijdens schooltijd veilig gebruiken als schoolplein. Gemotoriseerd verkeer kan daar tijdens schooltijd niet meer komen. Parkeervakken worden subtiel aangegeven en de grond wordt voorzien van halfverharding, zogenoemde ‘Achterhoeks padvast’. De Margaretha Turnorlaan zelf wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar blijft wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers.   

Het ontwerpbesluit is door de gemeente met alle daarbij behorende stukken ter inzage gelegd. Deze stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug (in het Cultuurhuis aan het Kerkplein 2 in Doorn) en bij Kasteel Amerongen (in de Oranjerie, elke donderdag van 14.00 tot 16.00 uur). De stukken kunnen ook worden ingezien via de website van de gemeente of de website van Kasteel Amerongen.

Initiatiefnemer voor de restauratie is Kasteel Amerongen. ,,Het bestuur van de Stichting Kasteel Amerongen wil de historische situatie, inclusief goede condities voor bomen, zo goed mogelijk herstellen en veiligstellen voor de toekomst. De crowdfunding heeft veel positieve beweging veroorzaakt. Er is door inwoners van Amerongen een prachtig bedrag bijeengebracht. Maar we zijn er nog niet helemaal! Bijdragen zijn nog steeds belangrijk voor bekostiging van de aankleding van het plein zoals bankjes en lantaarnpalen.” Doneren kan nog steeds via www.kasteelamerongen.nl.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 16 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30