Afbeelding
Staatsbosbeheer

25.000 jonge bomen voor het Lombokbos

Natuur en milieu

LEERSUM Het Lombokbos krijgt een groene doorstart in het nieuwe jaar. Ruim 25.000 jonge bomen gaan vanaf 2 januari 2023 de grond in. Dit is het sluitstuk van het herstelwerk dat sinds de valwind in juni 2021 loopt. Vrijdag 9 december startte het voorbereidende werk om in de periode januari tot medio maart 2023 de jonge bomen te kunnen planten. Ook werden inwoners uit het dorp Leersum in de gelegenheid gesteld om hieraan mee te doen.

Na de valwind is er veel gebeurd om het Lombokbos te herstellen. Zo is 75% van de omgewaaide en onveilige bomen geruimd en zijn de hoofdpaden hersteld en veiliggesteld voor bezoekers. Eind 2021 zijn er 1200 bomen en 160 laanbomen aangeplant. De laanbomen zijn voorzien van een kunststof waterzak dat hard nodig bleek te zijn afgelopen zomer. Na afloop van het plantwerk zullen de paden nog een laatste herstelwerk krijgen om weer helemaal op orde te zijn. Dankzij financiering van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Staatsbosbeheer al dit werk kunnen uitvoeren, inclusief de naastgelegen gebieden die enorme stormschade hebben opgelopen, zoals Landgoed Broekhuizen.

VOORBEREIDEND WERK Het voorbereidende werk bestaat uit het plantklaar maken van de plantvakken het verwijderen van ongewenste begroeiing zoals de Japanse duizendknoop en Amerikaans eik. Om de jonge bomen te beschermen tegen vraatschade door reeën worden er rasters geplaatst. Deze blijven staan totdat de bomen en struiken groot genoeg zijn. Naar verwachting is dit minimaal vijf jaar. Mits er hevige vorst is, gaan de nieuwe bomen vanaf begin januari de grond in. Het zijn verschillende inheemse boom- en struiksoorten die zijn gekweekt uit de zaad- en genenbank van Staatsbosbeheer. Het werk wordt uitgevoerd door een specialistische aannemer en uiteraard wordt eventuele schade aan de paden en wegen nadien hersteld.

BOOMPLANTDAG VOOR BEWONERS De inwoners van Leersum zijn enorm betrokken bij het Lombokbos. Dat is eens te meer gebleken toen de valwind in Leersum en omgeving heeft huisgehouden. Voor hen organiseert de boswachter in februari 2023 een boomplantdag en daarmee kan men een blijvende bijdrage leveren aan het herstel van het Lombokbos.

advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19