Langs de Kromme Rijn bij Odijk
Langs de Kromme Rijn bij Odijk Kuun Jenniskens

Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan

16 augustus 2022 om 11:01 Natuur en milieu

HEUVELRUG Er moet een duurzame groenbuffer vol natuur en natuurvriendelijke recreatie komen als het aan de werkgroep Kromme Rijncorridor ligt. Ze maakten een landschapsvisie over het gebied en hebben deze aangeboden aan de bestuurders van de Provincie Utrecht en de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. 

Het gebied – de Kromme Rijncorridor (KRC) - ligt in en tussen de gemeenten Bunnik, Utrecht, De Bilt, Zeist en de Utrechtse Heuvelrug. De Kromme Rijncorridor met zijn verscheidenheid aan bodemsoorten en kwelwater is in de ogen van de werkgroep een cruciale en ontbrekende schakel om de natuur en biodiversiteit tussen drie NNN-gebieden (Langbroekerwetering, Utrechtse Heuvelrug en Vechtplassengebied) en daarmee in de hele regio, te herstellen. Daarnaast is de Kromme Rijn als inundatierivier een belangrijk element van het UNESCO-werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Werkgroep Kromme Rijncorridor maakt een visie voor een duurzame groenbuffer vol natuur, biodiversiteit, kringlooplandbouw en recreatie (die de natuur niet belast) te midden van groeiende verstedelijking rond Utrecht. 

De werkgroep, bestaande uit betrokken inwoners, maakt zich zorgen over de teruglopende kwaliteit van het gebied. Tegelijkertijd ziet de werkgroep kansen voor een duurzame en toekomstgerichte ontwikkeling. Daarom is een visie opgesteld in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

De werkgroep gaat de komende weken met de betrokken bestuurders in gesprek om de visie toe te lichten en te bespreken hoe deze verwerkt zou kunnen worden in het ruimtelijke beleid van de provincie en de gemeenten.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie