Afbeelding
Utrechts Landschap

Oude beuken Leeuwenburgerlaan in Doorn krijgen bescherming

28 oktober 2021 om 14:15 Natuur en milieu

DOORN Utrechts Landschap voert vanaf maandag 15 november een opknapbeurt uit aan de Leeuwenburgerlaan op landgoed Moersbergen. De ruim honderd jaar oude beuken die de karakteristieke laan in landgoedstijl sieren hebben het de afgelopen jaren - mede door klimaatverandering - zwaar gehad.

Juist beuken, met hun brede maar oppervlakkige wortelvorming, hebben last van de jarenlang toenemende droogte, aldus Utrechts Landschap. Regenwater dat inzijgt in de bodem zakt meestal snel tot een niveau waar de wortels van beuken niet meer bij kunnen. Dat is lastig in tijden waarin het grondwaterpeil, ondanks het natte zomerhalfjaar, blijft dalen. Het continu belasten van de grond rondom de bomen verdicht de bodem. De auto strak onder een boom parkeren is dus schadelijk voor de wortels maar ook voor het rijke bodemleven.

In november starten de werkzaamheden. Houten paaltjes moeten voorkomen dat auto’s te dicht bij de bomen worden geparkeerd. Een bladraster moet ervoor zorgen dat het meeste blad dat in de herfst van de bomen valt, niet meer in de wijk terechtkomt. Het blad dat achter het raster verteert tot humus, is weer gunstig de oude beuken. Niet alleen is het voedselrijk, ook verhoogt humus het vochtvasthoudend vermogen van de bodem. Al met al wordt het volgens de beheerder een netter geheel, zoals de authentieke landgoedstijl bedoeld is.

advertentie
advertentie