Bram Brinkman, Burgemeester Naafs en Loek Bosman poseren naast de boom
Bram Brinkman, Burgemeester Naafs en Loek Bosman poseren naast de boom Tussen Heuvelrug & Wetering

'Driebergen moet weer groen worden'

5 december 2019 om 10:45 Natuur en milieu

DRIEBERGEN ,,Wie prijst er ooit een mens die oude bomen velt? En in dezelver plaats geen nieuwe wederstelt? Want hadden oudstijds toch onze ouders nooit geplant, Wat zoude ons Neerland zijn als louter veen en zand", sprak Jacob Cats (1577-1660) ooit. Vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering heeft deze uitspraak als inspiratiebron genomen en de daad bij het woord gevoegd.

Danny van der Linden

Het is de vereniging een doorn in het oog dat er in de afgelopen decennia veel groen is verdwenen uit het centrum van Driebergen. ,,Als je op oudere foto's kijkt zie je prachtige bomen die de straten van Driebergen zoveel meer sfeer en karakter gaven", meent Bram Brinkman die als bestuurslid bij de vereniging betrokken is. ,,Dat is ook de reden dat we nu het initiatief hebben genomen om meer groen terug te brengen in Driebergen."

BURGEMEESTER Het project 'Laten we weer eens een boom opzetten' is donderdagochtend 28 november officieel van start gegaan. Bij wijze van startschot werd er op de hoek van de Hoofdstraat en de Traaij een nieuwe zuilvormige Paarl Amberboom overhandigd en geplaatst. Namens de gemeente was burgemeester Naafs aanwezig. De burgervader toonde zich verheugd over het initiatief van Tussen Heuvelrug en Wetering: ,,Dit initiatief vanuit de gemeenschap om de vergroening te accentueren is een goede zaak. Als gemeente hebben wij besloten ook bestuurlijk meer aandacht te gaan geven aan herplanting van groen in de openbare ruimte."

Als het aan de mannen van Tussen Heuvelrug & Wetering ligt gaan er komende jaren meer bomen de grond in. ,,Het is fijn om te merken dat de burgemeester en wethouders dit initiatief echt ondersteunen en ons willen helpen in ons streven om dit dorp weer wat groener te maken", aldus Bram Brinkman.

WEBSITE ,,Natuurlijk kunnen we niet zomaar overal lukraak bomen gaan planten", begrijpt ook Brinkman. ,,Je hebt te maken met bepaalde factoren. Daarbij kun je denken aan verkeersveiligheid, maar ook leidingen en kabels die in de grond zitten", zegt hij. ,,Maar de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft toegezegd met ons mee te willen kijken naar de mogelijkheden. Daar zijn we uiteraard zeer content mee. Laten we Driebergen weer wat meer allure geven en nog mooier maken dan het al is."

Tussen Heuvelrug & Wetering heeft op haar website de mogelijkheid om mensen mee te laten denken met het project. ,,We zouden het op prijs stellen als mensen, dat kunnen particulieren en verenigingen of bedrijven zijn, met ons mee willen denken over een fraaie plek om bomen te planten in Driebergen-Rijsenburg", vertelt Brinkman. Zijn voorzitter, Loek Bosman, is het daar mee eens: ,,Laten we hopen dat met de input vanuit de inwoners, organisaties en gemeente via onze site deze eerste boom gevolgd gaat worden door vele extra nieuwe bomen waardoor het groene karakter van Driebergen-Rijsenburg weer flink wordt versterkt. "

De website van Tussen Heuvelrug & Wetering is te vinden via www.tussenheuvelrugenwetering.nl

advertentie
advertentie