Arjan Veen dirigeert de Matthäus Passion in de Doornse Maartenskerk.
Arjan Veen dirigeert de Matthäus Passion in de Doornse Maartenskerk.

Arjan Veen meets Johann Sebastian Bach in Doorn

1 maart 2024 om 12:29 Muziek

DOORN Als organist en dirigent Arjan Veen gevraagd wordt naar zijn favoriete componist en inspiratiebron twijfelt hij geen seconde: ,,Johann Sebastian Bach natuurlijk! Als kind hoorde ik al orgelstukken en cantate’s van Bach en werd ik meegenomen in de gelaagdheid van zijn muziek. In de loop van mijn muzikale ontwikkeling is die fascinatie, bewondering en invloed van Bach steeds groter geworden.”

Arjan Veen is inmiddels een gevestigde naam in de orgelwereld. En ook als koordirigent heeft hij zijn sporen verdiend. Toen hem vorig jaar door violist en muziekorganisator Edwin Blankenstijn werd gevraagd de Matthäus Passion in de Doornse Maartenskerk te dirigeren, hoefde hij niet lang na te denken. 

,,Een sprong in het diepe, ja, zo voelde het wel een beetje. De koren, het orkest en de solisten aan te sturen is één ding, maar om een koor vanaf de basis bij elkaar te brengen en in 8 weken op uitvoeringsniveau te brengen was eigenlijk de grootste uitdaging. Gelukkig is dit ontzettend goed gelukt, door de geweldige inzet van alle koorleden! En wat een luxe om daarbij een fantastisch stel instrumentalisten en solisten te mogen dirigeren!”

Dat de eerste uitvoering in maart 2023, gelijk al een groot succes werd, is voor Arjan reden om met groot vertrouwen de tweede Heuvelrug Matthäus Passion 2024 tegemoet te zien. De organiserende Stichting Vrienden van de Maartenskerk meldt dat inmiddels alleen voor 8 maart nog enkele kaarten beschikbaar zijn.

advertentie
advertentie