In Driebergen wordt geschreven in de bieb op zaterdag 10 december.
In Driebergen wordt geschreven in de bieb op zaterdag 10 december. Eigen foto

Wereldwijde schrijfactie Amnesty International: ‘Schrijf een brief, verander een leven’

2 december 2022 om 07:20 Maatschappelijk

HEUVELRUG Amnesty International organiseert dit jaar wederom een wereldwijde schrijfactie, die ondersteund wordt door de Heuvelrugse afdeling. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap. Deelnemers aan de actie kunnen schrijven voor Mikita’s vrijlating.

POSTZAKKEN VOL ,,Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zie hier de successen van eerdere Write for Rights. Dus pak pen en papier, onderteken de petities en proost op de vrijheid en gerechtigheid’’, aldus Amnesty.

Eerder voerde Amnesty International actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet weten: ,,Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.’’

PAKKETJES In Maarn en Driebergen zijn pakketjes af te halen in de bibliotheek en bij Boek&Koek. In Driebergen wordt geschreven in de bieb op zaterdag 10 december, de Dag van Rechten van de Mens, van 10.00 tot 13.00 uur. In Amerongen en Leersum geldt: als u een pakketje thuis wilt ontvangen, waarin heel duidelijk staat hoe de voorbeeldbrieven moeten worden gemaakt, kunt u naam en adres opgeven bij jepmeer@hotmail.com. Het pakketje wordt dan bij u afgeleverd.

advertentie
advertentie