Archiefbeeld van het bloemencorso in Leersum.
Archiefbeeld van het bloemencorso in Leersum. Wilco Willemse

Corsocultuur op UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed

Maatschappelijk

LEERSUM (ANP) UNESCO heeft de Nederlandse corsocultuur toegevoegd aan de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Immaterieel erfgoed bestaat volgens UNESCO uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die gemeenschappen een gevoel geven ,,van identiteit en continuïteit” dat zij willen ,,doorgeven aan volgende generaties”. Ook in Leersum is het bloemencorso zeer geliefd. Afgelopen zomer werd het evenement ondanks coronabeperkingen goed bezocht. 

Nederland telt zo’n dertig bloemen- en fruitcorso’s. Het Bloemencorso van de Bollenstreek werd in november al toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat corso wordt sinds 1947 gehouden en is uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks ruim 1 miljoen mensen op afkomen. Ook het Fruitcorso van Tiel, een optocht van wagens versierd met fruit, groenten, noten en zaden, is sinds 2013 nationaal immaterieel erfgoed. Maar nu zijn ook kleinere corso’s, die rijdend, stilstaand of zelfs varend worden gehouden, vertegenwoordigd.

,,Met deze inschrijving onderstrepen we het belang van de corsocultuur”, zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). ,,Deze vorm en andere vormen van Immaterieel Erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit.” 

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 54 minuten geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24