Rita Karasartova (Kirgizië)
Rita Karasartova (Kirgizië) Amnesty International

Amnesty Write for Rights op de Utrechtse Heuvelrug

18 november 2023 om 11:13 Lokaal Deel je nieuws

Schrijf een brief, verander een leven!

Amnesty International – Write for Rights op de Utrechtse Heuvelrug 2023

Ook dit jaar organiseert Amnesty International de wereldwijde schrijfactie. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Jouw hulp is hard nodig

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten.

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Rita Karasartova uit Kirgizië. Zij wordt beschuldigd van een poging tot gewelddadige omverwerping van de regering. Daarvoor kan ze tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Uit zorgen over de toegang tot drinkwater, verzette Rita zich vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt. Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. Nu staat ze onder huisarrest. De procureur-generaal moet Rita onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen haar intrekken.

Schrijven, thuis

Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zie hier de successen van eerdere Write for Rights. Dus pak pen en papier, onderteken de petities en proost op de vrijheid en gerechtigheid!

Pakketjes, waar?

In Maarn zijn pakketjes af te halen in de Z-O-U-T bibliotheek.

In Driebergen wordt geschreven in de bieb op 9 december van 10-13 u.

In Amerongen en Leersum geldt: als u een pakketje thuis wilt ontvangen, waarin heel duidelijk staat hoe de voorbeeldbrieven moeten worden gemaakt: graag naam en adres opgeven bij info@amerongen-leersum.amnesty.nl.

Het pakketje wordt dan bij u afgeleverd.

Amnesty Write for Rights 2023
advertentie
advertentie