Afbeelding
Marc Satijn

Museum Huis Doorn staat stil bij eeuw sinds Eerste Wereldoorlog

2 augustus 2018 om 11:14 lokaal

DOORN Bij Museum Huis Doorn is van zaterdag 25 augustus tot en met 27 januari de beeldententoonstelling 'Verzet en verdriet in beeld' te zien, met werk van onder meer Käthe Kollwitz, Ernst Barlach, Wilhelm Lehmbruck, John Rädecker en Mari Andriessen. Op vrijdag 24 augustus opent prinses Beatrix de tentoonstelling in besloten kring.

Met een overzicht van gebeeldhouwde topstukken die gemaakt zijn naar aanleiding van en in reflectie op de Eerste en Tweede Wereldoorlog staat Museum Huis Doorn stil bij honderd jaar einde WOI. Het museum laat met ongeveer zestig bruiklenen uit binnen- en buitenland zien hoe Duitse en Nederlandse beeldhouwers tussen 1914 en 1970 op beide wereldoorlogen terugkijken.

De tentoonstelling brengt herdenkingssculpturen uit twee wereldoorlogen en twee landen bijeen. De kunstwerken laten de verschillen en overeenkomsten zien aan de hand van de belangrijkste oorlogsmonumenten uit beide landen. Twee uitersten komen in de expositie samen: daadkrachtig verzet en intens verdriet.

HUIS DOORN Huis Doorn is het voormalige ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, die na de Duitse nederlaag in 1918 naar het neutrale Nederland vlucht. Tot zijn dood in 1941 woont hij in Doorn. Als keizer heeft Wilhelm II zich altijd tegen het sociaal bewogen werk van Käthe Kollwitz verzet. Met de presentatie van haar werk in het voormalige huis van Wilhelm II bevindt ze zich in het hol van de leeuw – een weliswaar verlate maar spannende confrontatie.

advertentie
advertentie