Een gezin met een hulpverlener.
Een gezin met een hulpverlener. Shutterstock

Het verloop van de zorgtransformatie

29 juli 2018 om 08:01 lokaal

DOORN Op het gebied van de zorg is de afgelopen jaren veel veranderd. Sinds de Rijksoverheid in 2015 besloot het organiseren van het zorgaanbod binnen de gemeentes neer te leggen, werkt de gemeente Utrechtse Heuvelrug samen met de partners in het veld hard aan het organiseren en uitvoeren hiervan. Begin dit jaar is deze transformatie geëvalueerd. Daarin werd duidelijk wat er bereikt is, welke uitdagingen er nog liggen en waarom.

Corina Blommendaal

Amerens Brouwer is beleidsmedewerker bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug en was programmamanager van de transformatie van de zorg tijdens de afgelopen drie jaar. ,,De intentie van de overheid was het zorgen voor kortere lijnen. Gemeentes zijn dichtbij de inwoners en kunnen beter inschatten wat er echt nodig is dan een indicatieorgaan op afstand", zegt Brouwer.

,,Op gemeentelijk niveau kunnen we beter meekijken naar hoe mensen leven en wonen, wat ze nodig hebben en hoe dat georganiseerd kan worden. Eigenlijk gaat het bij een transformatie zoals deze om een andere manier van beoordelen en denken."

SAMENWERKEN Toen na drie jaar werd geëvalueerd hoe de transformatie was verlopen, werd duidelijk dat de transities goed zijn doorgevoerd en er al veel bereikt is, maar er tegelijkertijd nog veel te doen is. ,,De uitdaging is dat je dit niet alleen kunt doen en alle partners in het veld nodig hebt", legt Brouwer uit.

,,Door met alle betrokkenen samen te werken krijg je een helder beeld van wat de beste oplossing is voor een bepaalde situatie. Dan kijk je samen naar de mogelijkheden van hoe we het anders, beter en uiteindelijk goedkoper kunnen doen. Want dat is ook iets wat meespeelt. Door effectiever samen te werken, kunnen we veel geld besparen. Maar vooral betere zorg op maat aanbieden."

SOCIALE DORPSTEAMS In feite zijn de sociale dorpsteams het uitvoeringsorgaan van de gemeente. Deze teams bestaan uit ervaren professionals met een achtergrond in de jeugdhulp, welzijnsorganisaties, ouderenzorg, maatschappelijk werk en het Wmo-loket.

,,De gemeente gaat over het beleid, de verordeningen, financiën en geeft de kaders aan voor wat mogelijk is", vertelt Brouwer. ,,Een consulent van het dorpsteam gaat in gesprek met een gezin of persoon met een hulpvraag om te kijken wat er nodig is. Soms is een beetje hulp genoeg en in andere gevallen is er uitgebreide hulp nodig. Ons motto is nu dat het niet belangrijk is wát je hebt, maar wat je nodig hebt. Dat is een hele andere manier van benaderen."

DEZELFDE TAAL Omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn, zoals scholen, huisartsen en andere zorgaanbieders, was er tijd nodig om dezelfde belangen na te streven en elkaars taal te begrijpen. ,,We kunnen nog niet zeggen dat het altijd lukt om de juiste hulp aan te bieden, daar hebben we nog werk te doen", zegt Brouwer.

,,Maar daarbij is het belangrijk om reëel te zijn. Als je naar een land als Denemarken kijkt waar eenzelfde transformatie is doorgevoerd, was er zeven jaar voor nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Dat kost gewoon tijd."

advertentie
advertentie