De gemeente wil geen extra woonwagenplek aan de Lijsterbes vrijgeven voor deze familie.
De gemeente wil geen extra woonwagenplek aan de Lijsterbes vrijgeven voor deze familie. Michiel Schaaij

Geen extra woonwagenplek voor Doornse familie

24 juli 2018 om 07:00 lokaal

HEUVELRUG Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken wil dat lokale overheden een eind maken aan het zogenoemde uitsterfbeleid voor woonwagens. Gemeenten die daar toch mee doorgaan, zouden in strijd handelen met de mensenrechten. Desondanks wil Utrechtse Heuvelrug geen plek vrijgeven voor een Doornse familie woonwagenbewoners.

Michiel Schaaij

Eerder dit jaar tikte het College voor de Rechten van de Mens de gemeente Utrechtse Heuvelrug op de vingers, vanwege de gang van zaken rond de woonwagenstandplaats aan de Lijsterbes. Een woonwagenbewoner in de Doornse woonwijk De Wijngaard wilde gebruikmaken van een vrijgekomen standplaats om vlakbij zijn familie te wonen. Maar de gemeente hield dat tegen.

OVERLAST Van de zes oorspronkelijke standplaatsen aan de Lijsterbes zijn er nog vier in gebruik. De andere twee zijn door de gemeente ontmanteld. ,,Het stond allemaal nogal dicht op elkaar en het gaf elke keer gedoe en overlast", zegt wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP). Om die reden weigerde de gemeente vorig jaar om één van de twee ontmantelde plekken aan de Lijsterbes weer in gebruik te geven.

BEHOEFTE Volgens de brief die minister Ollongren vorige week aan de Tweede Kamer schreef, is vermindering van het aantal woonwagenplekken echter niet toegestaan. Zolang er behoefte is aan woonwagenwoningen mag van de minister alleen bij uitzonderlijke omstandigheden het aantal standplaatsen op een locatie worden afgebouwd. Toch hoeft Utrechtse Heuvelrug zich volgens Boonzaaijer niet aangesproken te voelen.

WACHTLIJST De wethouder houdt vol dat Utrechtse Heuvelrug voor de Doornse standplaatsen geen uitsterfbeleid voert. ,,We hebben zelfs geïnvesteerd in verbeteringen aan de Lijsterbes. Als er een woonwagenwoning vrijkomt, is er gewoon weer een nieuwe generatie die daarin trekt." Boonzaaijer erkent wel dat er belangstelling is voor meer dan de huidige vier plekken. Daarom houdt de gemeente een wachtlijst bij.

advertentie
advertentie