Afbeelding
Koen van Weel / ANP

Snelle opening vrije school Amerongen op losse schroeven

13 juli 2018 om 13:45 lokaal

AMERONGEN De kans dat er met ingang van het nieuwe schooljaar een nieuwe vrije school in Amerongen opent, is klein. Dat liet onderwijswethouder Chantal Broekhuis (CDA) donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering weten. Volgens Broekhuis heeft de gemeente een spoedaanvraag van de Leersumse basisschool Meander om een tweede locatie te openen in Amerongen - ten behoeve van de nieuwe vrije school - moeten afkeuren.  

Marc Satijn

Het ouderinitiatief om een vrije school voor kleuter- en basisonderwijs op te richten in Amerongen blijkt al langer lastiger dan gedacht. Een eerdere samenwerking met de Driebergse school De Vuurvogel liep al op de klippen, ook nu blijkt een bedachte oplossing door de Leersumse basisschool De Meander - samen met schoolstichting Wereldkidz - niet conform wet- en regelgeving te zijn. Er werd gekeken of er een tweede vestiging konden worden geopend in Amerongen, waar de vrije school in zou kunnen huisvesten.

SPOEDAANVRAAG ,,De Meander heeft feitelijk gezien voldoende ruimte binnen het huidige schoolgebouw om zo'n schoolrichting extra te huisvesten", aldus Broekhuis. In een reactie na de vergadering laat zij weten niet te kunnen garanderen dat de vrije school een volledig schooljaar kan gaan draaien. ,,Het is jammer dat dit uiteindelijk via een spoedaanvraag is gedaan vlak voor de schoolvakantie, want daardoor wordt nu erg lastig om de school te laten starten per augustus op een eigen locatie." Daarnaast is het volgens de wethouder nog maar de vraag of het mogelijk is een vorm van antroposofisch onderwijs samen te voegen met openbaar onderwijs.

OM DE TAFEL De gemeenteraad wil echter dat de wethouder verder gaat met het zoeken van oplossingen ,,We willen dat er creatief wordt meegedacht om dit soort initiatieven mogelijk te maken. Dus juist kijken naar wat er wél kan in plaats van naar wat er niet kan", laat D66-raadslid Karin Oyevaar weten. Samen met raadsleden Sigrid Vink (Open) en Tim Rooijakkers (VVD) wil zij de wethouder oproepen om zo snel mogelijk met initiatiefnemers om de tafel te gaan. ,,Dit mooie initiatief verdient alle steun vanuit de gemeente."

STATUS Ook blijft er onduidelijkheid over de status van het ouderinitiatief. Op een vraag van D66-fractieleider Hugo Prakke of het klopt dat er al docenten zijn aangemeld en dat er al kinderen zijn ingeschreven, antwoord de wethouder: ,,U heeft het gehoord, ik ook, maar niet via de officiële weg." Voorlopig gaan de gesprekken verder en is het de vraag wanneer de school echt van start kan gaan op de gewenste locatie in Amerongen.

advertentie
advertentie