Afbeelding
Foto Bernard Bremmer

Slechtziende Theo gaat vandaag zelfstandig stemmen met behoud van stemgeheim!

14 maart 2023 om 09:47 Lokaal Deel je nieuws

Theo Gramser (37) is slechtziend en gaat stemmen in zijn gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij is blij dat hij in zijn gemeente zelfstandig kan stemmen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Met ongeveer 2% zicht is dat zeker niet vanzelfsprekend. Dankzij de Soundbox van Sensotec, in combinatie met een stemmal, kan hij het stembiljet volledig zelfstandig invullen. Ook in zo’n 95 andere gemeenten kunnen blinden en slechtzienden op deze manier zelfstandig stemmen.  

Dat toegankelijk kunnen stemmen voor visueel beperkten mogelijk is, is te danken aan een gezamenlijke inspanning van de Oogvereniging, Bartimeus, Koninklijke Visio, Sensotec en Fablab. De afgelopen jaren zijn steeds meer gemeenten de Soundbox en stemmal gaan inzetten om hun inwoners volledige zelfstandigheid te bieden. De Soundbox leest namelijk de kieslijsten voor via een hoofdtelefoon en geeft gesproken ondersteuning om het stembiljet in een voelbare stemmal goed in te vullen. Naast de Soundbox en de stemmal wordt ook vaak het stembureau zelf beter toegankelijk gemaakt. Bijvoorbeeld met blindegeleidelijnen en een goede bereikbaarheid met het OV. Dat de vakbonden de staking in het streekvervoer voor vandaag hebben afgelast, is dan ook een mooie opsteker voor de inclusiviteit van onze samenleving.

Voor Theo blijft er nog wel wat te wensen over. Zijn gemeente koos vanwege de kosten om maar één stembureau te faciliteren met de Soundbox en de stemmal. Dat is een stembureau in Doorn, dichtbij een woonzorgcentrum van Bartimeus. ‘Nu moet ik ongeveer 6 kilometer reizen met de bus om bij dit stembureau te komen, terwijl er in mijn eigen buurt ook wel vijf stembureaus zijn’, zegt Theo. ‘Door de tijd die dit vraagt, kom ik weer in de verleiding om het te doen zoals vroeger, toen mijn vader met mij meeging om mijn stembiljet in te vullen’. 

Misschien dat een nieuw gestandaardiseerd stembiljet, waarover de Kiesraad zich momenteel buigt, uitkomst biedt om meer gemeenten te laten participeren. Een eenvoudiger standaard stembiljet zou immers de kosten verlagen, vooral voor de stemmal die nu elke keer op maat moet worden gemaakt. Theo: ‘de mogelijkheid die ik in Doorn heb, zou er alle blinden en slechtzienden in alle gemeenten moeten komen’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie