de Grote Kom in Driebergen
de Grote Kom in Driebergen IVN Heuvelrug Kromme Rijn

IVN wandeling langs oude sprengen in Driebergen

27 februari 2023 om 16:25 Lokaal Deel je nieuws

IVN-gidsen organiseren op zondagmiddag 19 maart een natuur-/cultuurwandeling in Driebergen. Het gebied waar de wandeling wordt gehouden behoorde in het begin van de 19e eeuw bij het Park van Sparrendaal. Deze buitenplaats was in het bezit de grondlegger van het voormalige dorp Rijsenburg. In dit bos zijn nog sporen van deze buitenplaats te vinden in de vorm van sprengen, een Zwitserse brug en zelfs de restanten van een openluchttheater. De sprengen (gegraven beken) en de bijbehorende sprengkoppen werden gebruikt om de vijvers op een landgoed van stromend water te voorzien. We wandelen langs verschillende oude sprengensystemen, zoals De Zwoer, waar het zwembad naar genoemd is. Door de verdroging van de Heuvelrug werken deze sprengen niet meer, maar ze zijn wel duidelijk in het landschap aanwezig en hebben invloed op de flora en fauna met de aanwezigheid van mossen, varens en waterplanten. De poeltjes bieden onderdak aan diverse soorten libellen en amfibieën, zoals de poelkikker. Ook de ijsvogel is er vaak te zien.

Deze mooie en interessante wandeling, met een lengte van ongeveer 3 kilometer, is gratis. We starten om 14.00 uur aan de Groene entree Arnhemsebovenweg. Kom bij voorkeur op de fiets!

Inlichtingen en aanmelden via email: Marcel Holtel : m.holtel@planet.nl of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

advertentie
advertentie