Afbeelding
Isabel Kruisheer, Natuur en Milieufederatie Utrecht

Meer bomen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug!

30 januari 2023 om 13:37 Lokaal Deel je nieuws

Het nieuwe jaar begint goed voor voedselbos Binnenbos in Driebergen! Met hulp van een club vrijwilligers zijn er afgelopen weekend 1.000 extra bomen geplant in het voedselbos: boompjes die uit zullen groeien tot een mooie biodiverse haag. De boompjes worden gesponsord door de gemeente Utrechtse Heuvelrug, in het kader van hun ambitie om de gemeentelijke CO2 te compenseren. De plantactie is onderdeel van Plan Boom.  Plan Boom wil in heel Nederland in vier jaar tijd 10 miljoen bomen planten. Overheden, bedrijven, buurtinitiatieven en grondeigenaren kunnen daaraan bijdragen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug ondersteunt deze missie en maakt zich via deze actie sterk voor een groenere, gezondere en mooiere leefomgeving.

Natuurplaats Binnenbos
Een voedselbos is een aangeplant bos met een groot aantal bomen en struiken die bijvoorbeeld bessen of noten dragen. In een voedselbos wordt voedsel geproduceerd zonder toepassing van (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen. Het voedselbos waar vandaag geplant is, is onderdeel van de Natuurplaats Binnenbos, gelegen in het stroomgebied van de Kromme Rijn vlakbij Driebergen. Naast voedselproductie voor kleinschalige markten en lokale restaurants, is het voedselbos ook bedoeld als inspiratiebron voor boeren en burgers. In februari 2021 is gestart met de aanplant van windkeringen aan de randen van het perceel, inmiddels zijn er al diverse eetbare soorten geplant.

Donatie vanuit de gemeente
De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in 2015 de ambitie uitgesproken om jaarlijks klimaatneutraal te zijn. Naast het verlagen van de CO2 uitstoot, focussen zij ook op CO2 compensatie. Bomen leggen CO2 vast, en dragen daarmee bij aan deze ambitie. Het doel van de gemeente is om in 2023 in totaal 10.000 bomen te planten via lokale initiatieven, zoals het voedselbos Binnenbos. Plan Boom helpt bij de uitvoer en coördinatie hiervan.

Meedoen
Heb jij of ken jij een plek in de gemeente Utrechtse Heuvelrug waar minstens 500 boompjes geplant kunnen worden? Neem dan contact op met Isabel Kruisheer via i.kruisheer@nmu.nl. Geen plek voor 500 boompjes maar wel zin om aan de slag te gaan? Neem dan eens een kijkje op planboom.nl! Hier kun je onder andere een Boompjes voor beginners-pakket kopen, je opgeven als Plan Boom vrijwilligers of een donatie doen.

Afbeelding
advertentie
advertentie