Afbeelding
Marc Satijn

College ‘in therapie’ vanwege treinaffaire

lokaal

HEUVELRUG Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat op training vanwege de 'treinaffaire'. Dat liet burgemeester Frits Naafs donderdagavond weten in een extra raadsvergadering waarin het college verantwoording moest afleggen aan de raad over de loslippigheid in de treincoupé. Het voltallige college en de burgemeester persoonlijk overleefden een motie van wantrouwen. 

Marc Satijn

Ondanks felle woorden vanuit de raad, hoefde het college niet naar huis. Volgens het merendeel van de raad waren de woorden van Naafs voldoende om het vertrouwen enigszins terug te krijgen. 

TRAINING Naafs kwam in zijn verklaring namelijk al met een oplossing. ,,Ik heb contact gehad met hoogleraar Marcel Boogers van de Universiteit Twente, met de vraag waarom ik dit als voorzitter heb laten gebeuren. Als college gaan wij op training bij Boogers om te leren elkaar aan te spreken", aldus Naafs, die de training samen met zijn collega's uit eigen zak zal betalen.

WANTROUWEN Voor BVH Lokaal-raadslid Sybe Streekstra was deze oplossing niet voldoende. Hij maakte een motie van wantrouwen op en wilde dat het voltallige college de stap ging zetten om af te treden. D66 trok het persoonlijker en maakte een motie van wantrouwen op de burgemeester. ,,Er zijn twee wethouders afgetreden voor minder", verklaarde een geëmotioneerde Prakke. 

Verdere steun vonden beide partijen echter niet binnen de raad. Een motie van afkeuring die ingediend werd door OPEN-raadslid Nienke van der Veen werd door de D66 als slap gezien. Toch mocht die motie wel rekenen op een meerderheid binnen de Raad, waarmee het een subtiele klap uitdeelt aan het kersverse college. ,,Dit is een zware en ernstige crisis, maar niet zwaar genoeg om het college op te laten stappen", aldus VVD-er Jorrit Linders.

VERGADERING Binnen de raad was er ook onduidelijkheid over wat er zich nu exact had afgespeeld in het treinstel. Ondanks dat aanstichter van het debat, blogger en universitair hoofddocent Fokke Fernhout, in zijn blog stelt dat het voorval in de trein een echte 'vergadering' inclusief 'rondvraag' betrof, is daar volgens Naafs niets van waar. Volgens de burgemeester zijn al zijn collegiale overleggen op deze manier 'goed gestructureerd' ,,Dat blijkbaar het woord 'rondvraag' de indruk wekte dat het om een vergadering ging... dat hoort bij onze structurele bespreekwijze", aldus Naafs.

REACTIE Opmerkelijk was dat Fernhout een brief gestuurd heeft aan het college waarin hij zijn blog nuanceert. Deze mocht wel aan de raad gestuurd worden ter kennisname, maar niet openbaar worden gemaakt. In de brief blijkt de hoofddocent te hebben teruggetrokken dat 'de raad door wethouder Hans Waaldijk om de tuin zou worden geleid'. ,,Het sparren ging er over hoe de raad wilden informeren, niet om jullie om de tuin te leiden." 

AANGIFTE Toch bleven de collegepartijen standvastig achter hun wethouders staan. Francine van der Velde van BVH Lokaal start echter nog haar eigen onderzoek naar eventuele strafrechtelijke misstanden en zegt in overweging te nemen om aangifte te doen als raadslid, als blijkt dat daar een mogelijkheid toe is. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28