Margriet Schut en Theo Nederstigt maken zich zorgen over de toekomst
Margriet Schut en Theo Nederstigt maken zich zorgen over de toekomst Danny van der Linden

'Wij laten de vluchtelingen niet stikken'

27 juni 2018 om 07:35 lokaal

DRIEBERGEN Voor vluchtelingen die gebruik maken van de bed, bad en broodregeling zijn het onzekere tijden. De Nederlandse overheid heeft laten weten dat deze regeling stopgezet zal worden. Tegelijkertijd moeten een nieuwe regeling zorgen voor een andere vorm van hulp. Theo Nederstigt en Margriet Schut houden zich namens de Driebergse Stichting Vluchtelingkinderen bezig met de problematiek. Zij maken zich zorgen.

Danny van der Linden

De oorsprong van de zogenoemde bed, bad en broodregeling vindt zijn oorsprong in tijd dat het generaal pardon werd afgekondigd. ,,In 2007 besloot de regering dat alle vluchtelingen die langer dan vijf jaar in een procedure zaten zonder een status ontvangen te hebben in ons land mochten blijven", legt Theo Nederstigt uit. ,,Wel was er de verplichting dat in het hele land de noodopvang werd gesloten."

De noodopvang van de gemeente Utrechtse Heuvelrug sloot haar deuren in 2009 toen de laatste twee bewoners, mede dankzij steun van de Stichting Vluchtelingkinderen, het pand in Doorn verlieten.

LOGEE De Stichting Vluchtelingkinderen helpt vluchtelingen. ,,Wij zorgen onder anderen voor opleidingen en vrijwilligerswerk", zegt Nederstigt. ,,We willen mensen helpen, maar we verwachten ook iets van hen. Je gaat niet op je kont zitten niksen." Ook biedt de stichting ondersteuning op allerlei andere vlakken. De betrokkenheid is groot. Momenteel hebben zowel Nederstigt als Schut een vluchteling in huis als tijdelijke logee.

OP DE SCHOP Onderdeel van de werkzaamheden is mensen die het nodig hebben te helpen aan de bed, bad en brood-voorziening. ,,Dit betekent dat we zorgen voor de primaire levensbehoeftes van deze mensen. Hiervoor krijgen zij een bedrag van vijftig euro per week. Daar moeten ze alles van doen", aldus Nederstigt.Stichting Vluchtelingkinderen verzorgt deze regeling voor de gemeentes Zeist en Utrechtse Heuvelrug. ,,Dat is uniek in Nederland", vertelt Nederstigt. De overheid heeft echter besloten dat deze regeling op de schop gaat. Hoe de toekomst er nu uit ziet is ongewis.

ZORGWEKKEND In Den Haag is de overheid druk bezig met het maken van plannen om de LVV-regeling (Landelijke Voorzieningen Vluchtelingen) in te voeren. Deze regeling zou per 1 juli aanstaande van kracht worden. ,,Dat gaat niet lukken", zegt Margriet Schut. ,,Er is meer tijd nodig om de regeling goed uit te denken. Ondertussen is het voor ons, als betrokkenen onduidelijk wat er gaat gebeuren." Wel is duidelijk dat bij invoering van de LVV-regeling de bed, bad en broodregeling op de schop gaat. Schut noemt de situatie zorgwekkend. ,,Hoe gaat het met de financiën? Krijgen we in de toekomst nog steun van de gemeentes? We weten het niet."

OP STRAAT ,,Het is belangrijk dat de nieuwe regeling duidelijkheid geeft", zegt Nederstigt. ,,Daarbij is het ook belangrijk dat we kunnen blijven rekenen op gemeentelijke steun. Je moet er toch niet aan denken dat er mensen op straat komen te staan? We willen niet dat mensen op een bankje in het park moeten slapen of bij gebrek aan geld op een andere manier aan eten moeten komen. Als dat zou gebeuren is de openbare orde in het geding."

Zolang onduidelijk is wat de LVV-regeling in gaat houden, kunnen ook de gemeentes Zeist en Utrechtse Heuvelrug (waar de Stichting Vluchtelingkinderen mee samenwerkt) geen duidelijkheid geven over de plannen voor de toekomst. Voor Theo Nederstigt en Margriet Schut is één ding duidelijk:,,Hoe de toekomst er ook uit zal zien: wij laten de vluchtelingen niet stikken."

advertentie
advertentie