Het vorige Shantyfestival was een groot succes.
Het vorige Shantyfestival was een groot succes. De Driemasters

Derde editie Shantyfestival in Driebergen

25 juni 2018 om 20:13 lokaal

DRIEBERGEN Shantykoor De Driemasters en de Ondernemersvereniging van Driebergen houden aanstaande zaterdag 30 juni voor de derde keer het Shantyfestival. Het evenement vindt plaats op het plein aan de Traaij in het centrum van het dorp.

Danny van der Linden

,,We hebben dit jaar vier koren", vertelt Willem van Cappelle namens De Driemasters uit Driebergen. ,,In totaal zijn dat honderdnegentig zangers en zangeressen die een optreden verzorgen." De koren die komen optreden hebben illustere namen. Wat denkt u van 'De vrouwen van schipper Kee' uit Barneveld? Of 't Heijdse Vismaatjeskoor' uit Ter Heijde? Zij komen, samen met 'Westenwind' uit Amersfoort naar Driebergen om samen met De Driemasters het festival muzikaal op te luisteren.

TRAAIJ De koren treden op een podium aan de Traaij op. Dit podium is te vinden op het plein aan de zijde van de Hoofdstraat. Het festival begint om 12.00 uur met alle koren samen. De opening wordt gedaan door burgemeester Frits Naafs. Daarna treden alle koren afzonderlijk twee keer op. Het festival wordt afgesloten met een grote finale. Het programma duurt tot 17.15 uur. ,,De prijsuitreiking is om vijf uur."

De dag wordt afgesloten met een optreden van De Zeister Toppers. ,,Dat wordt geweldig", belooft Willem van Cappelle die zelf al ruim dertien jaar deel uitmaakt van Shantykoor De Driemasters. ,,Wat overigens ook bijzonder is, is een optreden dat verzorgd wordt door de jeugd van de theatergroep van de Traaij. Ook daar kijk ik erg naar uit."

REDELIJK UNIEK ,,Het festival is redelijk uniek", zegt Van Cappelle. ,,Er worden in deze omgeving niet veel Shantyfestivals gegeven. Dus Driebergse liefhebbers kunnen nu in hun eigen dorp genieten van de muziek." Mensen die zelf willen zingen zijn overigens ook nog altijd welkom om zich te melden bij De Driemasters. ,,Wij zingen alleen zeemansliederen. We zijn met tweeënvijftig zangers, allemaal mannen. Vrouwen zijn bij ons niet welkom om mee te zingen. Wel hebben we vrouwen als accordeonisten en gaan onze eigen vrouwen vaak mee naar optreden. Dat is ook heel gezellig. En we drinken graag een biertje met elkaar", zegt hij.

Enigszins zorgwekkend is de gemiddelde leeftijd van de leden van De Driemasters. ,,Die is hoog", erkent Van Cappelle. ,,Ik denk ook dat het koor op den duur uit zal sterven. Jongere mensen zijn van harte welkom. Ze vinden het vaak ook heel leuk om te komen kijken, maar zien het niet zitten om zelf mee te zingen. Toch, als een jonger iemand een keer wil komen meezingen is ook hij van harte welkom."

GENIETEN Het Shantyfestival vindt aanstaande zaterdag voor de derde keer plaats in Driebergen. ,,Dat organiseren we elke twee jaar, samen met winkeliersvereniging Biz3B", vertelt Van Cappelle. ,,En natuurlijk doet de horeca ook mee om voor een hapje en een drankje te zorgen." Volgens de organisatie wordt het een gezellige boel. ,,Ik zou iedereen willen uitnodigen. Kom lekker genieten van de muziek, een drankje en een hapje op ons festival", aldus Willem van Cappelle.

advertentie
advertentie