Afbeelding
Nationaal Comité Veteranendag

Doornse René Satijn campagnebeeld Veteranendag

20 juni 2018 om 12:30 lokaal

DOORN Voor Veteranendag 2018 is de Doornse René Satijn dit jaar het campagnebeeld. De ex-marinier heeft in Irak, Afghanistan, Haïti en Cambodja gezeten. 

De missie naar Cambodja is Satijn uit Doorn het meest bijgebleven. Als Marinier was hij verantwoordelijk voor de bevoorrading. ,,Een man van 75 jaar was elke dag aan het sjouwen. Het werk was veel te zwaar, maar zijn vrouw was ernstig ziek en hij had het geld nodig om zijn familie te onderhouden. Ik heb georganiseerd dat hij mijn rechterhand werd, naar huis kon en doorbetaald kreeg. Het afscheid met hem staat in mijn geheugen gegrift", aldus Satijn. Tijdens zijn missies kwam hij erachter dat een mensenleven daar niks waard was. ,,Het was in Cambodja bekend dat kinderen en vrouwen soms voor VN-voertuigen werden geduwd, of zelf sprongen, om medische hulp te krijgen." Nu werkt Satijn in de uitvaart waar hij mensen een respectvol einde kan geven. Al jaren gaat hij naar Veteranendag om collega's weer te zien. Hierbij neemt hij ook zijn kleinzoon mee. 

Het Nationaal Comité Veteranendag heeft Satijn vorig jaar geïnterviewd vanwege zijn bijzondere verhaal. Vervolgens waren ze op zoek naar een veteraan die zijn verhaal ook vaak vertelt aan zijn kleinkinderen. Zodoende heeft het comité voor Satijn gekozen als campagnebeeld 2018. Veteranendag 2018 is op 30 juni in Den Haag. 

advertentie
advertentie