Afbeelding
Edith Hazelzet

Donderbergrotonde eist weer slachtoffer

22 juni 2018 om 06:35 lokaal

LEERSUM Een flinke hersenschudding, een gekneusde knie, schaafwonden en een kapotte fiets hield Guido van Cappelle (15 jaar) over van zijn aanrijding op de Donderbergrotonde op woensdag 30 mei. Agenten van een passerende politiewagen hadden niet door dat de scholier in shock was en lieten de afhandeling aan hemzelf over.

Edith Hazelzet

Na twee bezoeken aan de huisarts en twee aan het ziekenhuis - met CT scan - heeft Guido na drie weken nog zoveel klachten, dat hij maximaal twee uur per dag naar school kan. Hij heeft afwisselend last van licht, misselijkheid, oorsuizen, nekklachten, is snel vermoeid en heeft vooral veel hoofdpijn. Zijn moeder Sandra van Cappelle is bezorgd: ,,Vanwege zijn astma miste hij al veel uren op school. Daarom reed hij daar die dag ook in zijn eentje om half twaalf, omdat hij eerder naar huis ging vanaf het Revius. Of hij dit jaar zal overgaan, is nog maar de vraag met deze klachten erbij."

ONGELUK Op woensdag 30 mei kwam Guido van Cappelle tegen 11.30 uur bij de Donderbergrotonde aan. ,,Hij kwam vanuit Doorn op een elektrische fiets, maar zonder de ondersteuning aan en zonder mobieltje of wat dan ook. Hij is zich goed bewust van de risico's aan het oversteken op deze rotonde", aldus moeder Van Cappelle. ,,Hij keek, zag de auto, zag de bestuurder naar rechts kijken en afremmen en dacht 'Ze ziet mij, dus ik kan doorfietsen'. Op dat moment gaf de automobiliste gas en lag Guido ervoor. Hij zag de auto nog op zich afkomen, maar is daarna een moment kwijt. Het eerste dat hij zich weer herinnert, is dat hij op het asfalt lag met mensen om hem heen."

HELEMAAL ALLEEN Toevallig passerende agenten informeerden even hoe het ging. ,,Jullie komen er wel zelf wel uit hè? vroegen ze. Guido antwoordde bevestigend - hij is altijd een bikkel en oogt groot voor zijn leeftijd", vertelt Van Cappelle. Toch heeft zij er moeite mee dat niemand even met hen als ouders contact heeft opgenomen of Guido naar huis heeft gebracht. ,,Er was een getuige die erg aardig voor hem was, maar verder is hij, na het uitwisselen van telefoonnummers, alleen naar de fietsenmaker gelopen om zijn fiets in te leveren. Ik appte hem om 11.40 uur om te vragen of hij al thuis was, waarop hij antwoordde dat hij was aangereden. Ik trof hem helemaal verdwaasd aan op een bankje op het Kerkplein. In het ziekenhuis in Ede wist hij meermaals niet waar hij was."

MAATREGELEN Het ongeluk met scholier Guido van Cappelle zal niet opgenomen worden in de officiële statistieken van het aantal ongelukken op de Donderbergrotonde. Fietsers komen hierin helemaal niet voor. ,,In dit geval zat volgens de automobiliste van de SUV de scholier in haar dode hoek en kon zij er daarom weinig aan doen'', vertelt Sandra van Cappelle. Zij windt zich erover op dat fietsers vaak het slachtoffer zijn van aanrijdingen met auto's, maar dat maatregelen richting de automobilist meestal uitblijven: ,,Ik zou willen dat automobilisten bij een aanrijding bijvoorbeeld twee weken het rijbewijs wordt afgenomen, puur om bewustzijn te kweken wat betreft de kwetsbaarheid van fietsers en voetgangers."

Als voorbeeld geeft zij de situatie op de Scherpenzeelseweg. ,,Wij wonen buiten het dorp en je wilt niet weten hoe hard daar in de spits gereden wordt, ook door grote landbouwvoertuigen. Ik vind het daardoor onverantwoord om daar in de spits te fietsen, zeker als kind. Waarom is er wel geld voor een Let de Stigterpad, en niet voor een fiets- en voetpad langs die weg? Waarom is er wel vier miljoen voor een ecoduct, en niet voor een fietstunneltje bij de Donderbergrotonde? Ik denk dat weinig mensen in Leersum dat begrijpen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie