Henk de Waard adviseert om de specialist ouderen geneeskunde van Charim een keer te laten meeluisteren.
Henk de Waard adviseert om de specialist ouderen geneeskunde van Charim een keer te laten meeluisteren. Aart Aalbers

'Het verzorgingshuis bestaat nog'

19 juni 2018 om 13:24 lokaal

HEUVELRUG Nadat in 2015 de stelselwijziging in de zorg kwam en er verzorgingshuizen werden gesloten vatte de gedachte, dat het verzorgingshuis niet meer zou bestaan, post bij veel Nederlanders. Niemand ontkent dat het een goede gedachte is zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. ,,Toch zijn er grenzen", aldus Henk de Waard, directeur Zorg bij zorggroep Charim ,,Momenteel doen velen pas een beroep op een verzorgingshuis als er al een crisissituatie is."

Aart Aalbers

Jaren geleden schreef mensen zich in voor het bejaardencentrum en rond de leeftijd van 65 jaar werd intrek genomen. Die tijd is voorbij. De Waard: ,,Een oudere die erg vitaal is, zelf zijn/haar boodschappen doet en geen lichamelijke problemen heeft, hoeft zich echt niet in te schrijven in een verzorgingshuis."

TEVEEL BALLEN IN DE LUCHT Het wordt volgens de directeur Zorg anders als een van beiden of beiden zorg nodig hebben en de gehele familie al ingeschakeld is om het reilend en zeilend te houden. ,,Op zo'n moment houdt men zoveel ballen in de lucht dat het gewoon verkeerd moet gaan. In dergelijke situatie adviseer ik om eens te praten met de huisarts. Bij Charim hebben wij een specialist ouderen geneeskunde die bij dat gesprek graag vrijblijvend aanschuift. Het is altijd zaak om een aantal maanden vooruit te kijken en te bedenken wat de situatie dan is. Velen laten het momenteel op een crisissituatie aankomen voordat men een indicatie gaat aanvragen. Wij zien erg veel overbelaste familieleden."

OM TAFEL Wanneer moet de familie contact opnemen met een zorgcentrum, zo vroegen we De Waard. ,,Als kinderen steeds vaker een oogje in het zeil moeten houden, als vader of moeder weleens verdwaalt of geregeld het eten laat aanbranden. Dan wordt het tijd om eens om de tafel te gaan zitten. Verhuizen is nooit fijn, maar van de ene op de andere dag te moeten verhuizen omdat het gewoonweg niet meer gaat, is nog vele malen erger."

PRAATJE De Waard krijgt bewoners aan zijn bureau die komen vertellen het erg naar hun zin te hebben en dat ze het eerder hadden moeten doen. ,,De eenzaamheid is weg en het praatje op de gang met een leeftijdgenoot valt bij velen in goede aarde. Het zorgcentrum anno 2018 is niet meer het ouderwetse bejaardencentrum met zijn vele regeltjes."

INDICATIE ,,Kinderen, met ouders op leeftijd, moeten vooruit kijken", adviseert De Waard. ,,Laat ouders zo lang mogelijk in de oude vertrouwde omgeving wonen. Doet er zich iets voor dan kunnen mantelzorgers en de thuiszorg ook veel oppikken. Men moet echter niet vergeten om steeds te denken 'Hoe is het over drie maanden?' Vraag alvast een indicatie aan voor een soepele overgang naar een zorgcentrum. Er zijn voorbeelden dat door crisissituaties de man en vrouw gescheiden moesten worden en dat men buiten Veenendaal terecht kwam." De Waard benadrukt ,,Wees er op tijd bij en voorkom een crisissituatie! Bel eens met onze klantenservice."

Voor informatie en advies www.zorggroepcharim.nl of bel 0800-0711.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie