ANP Foto

Veel uitvaartverzorgers nog niet online

15 juni 2018 om 13:30 lokaal

HEUVELRUG De Heuvelrugse begrafenisondernemers doen nog niet massaal digitaal aangifte van overlijdensgevallen. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Die had erop gerekend dat inmiddels alle aangiften via internet zouden binnenkomen. Maar in plaats daarvan heeft vorig jaar slechts één op de vier uitvaartverzorgers digitaal aangifte van een overlijden gedaan.

Michiel Schaaij

Volgens wethouder begraafzaken Gerrit Boonzaaijer (SGP) vinden uitvaartleiders dat het systeem van eHerkenning een drempel opwerpt. E-Herkenning is een soort DigiD voor bedrijven. Daarmee kunnen ondernemers en beroepsbeoefenaren inloggen bij overheidsdiensten. In tegenstelling tot DigiD hangt er aan eHerkenning een prijskaartje van 35,00 euro per jaar.

VERBETEREN De gemeente is nu van plan om eerst de online dienstverlening na het overlijden van inwoners te verbeteren. Volgens Boonzaaijer kunnen in de toekomst alle zaken rond een uitvaart in één keer via een laptop aan de keukentafel worden geregeld. Als dat systeem is gerealiseerd, gaat de gemeente de boer op om begrafenisondernemers te overtuigen toch digitaal aangifte te gaan doen.

advertentie
advertentie