Wim van den Hoek laat het volk in de bijenkorf zien
Wim van den Hoek laat het volk in de bijenkorf zien Wlco Willemse

Bijen maken het goed in Amerongen

18 juni 2018 om 10:29 lokaal

AMERONGEN In de achtertuin van hobby-imker Wim van den Hoek, midden in een rustige woonwijk in Amerongen, zoemen de bijen er vrolijk op los. Ze vliegen af en aan van bomen en bloemen terug naar hun kast of korf. Ondanks de berichten dat er wereldwijd sprake is van alarmerende bijensterfte, merkt Van den Hoek daar niet heel veel van. Wel roept hij op om in tuinen meer bomen, planten en bloemen te zetten die bijen aantrekken.

Wilco Willemse

Van den Hoek heeft in zijn achtertuin een thuisplek voor een paar bijenvolken. De meeste zitten in door hem zelf gemaakte bijenkasten maar er staat ook een ouderwetse bijenkorf van stro tussen. Van den Hoek: ,,Nog niet zo lang geleden werd ik gebeld dat er bij mensen thuis veel bijen in een boom zaten. Die zijn dan op zoek naar een nieuw onderkomen en onderweg rusten ze dan uit, terwijl werkbijen verder zoeken. Ik heb dat volk toen geschept en de korf is nu hun onderkomen. Ik kan daar geen raten in hangen, maar het ziet er wel heel leuk uit in de tuin."

STUIFMEEL Ondanks het feit dat elk volk zomaar uit 15.000 bijen kan bestaan, hebben de buren er geen last van: ,,Soms zijn er wel wat meer bijen in buurtuinen te vinden, maar het geeft zelden overlast. Hier is hun thuisplek en komen ze steeds terug, nadat ze nectar hebben gedronken en stuifmeel hebben verzameld. Thuis heb ik er een paar, maar de meeste volken staan elders. Momenteel heb ik er rond de 20. Er staat een volk bij een particulier thuis, die dat leuk vindt en andere volken staan op plekken waar veel verschillend stuifmeel is. Ik verhuur de volken ook aan fruittelers. Bijen zijn onmisbaar voor fruitboeren. Zonder bijen vindt er geen bestuiving plaats en dan groeit er niks."

DIVERSITEIT Wereldwijd is er sprake van teruglopende bijenaantallen. Van den Hoek merkt dat nog niet bij zijn eigen volken, maar ziet de kansen van de bij wel afnemen: ,,Natuurlijk bestrijd ik ook de varroamijt. Maar ik zie nog niet dat mijn bijenvolken daar aan onderdoor gaan. Wel zie ik en hoor ik van andere imkers, dat bijen steeds moeilijker stuifmeel vinden. Ook de diversiteit van stuifmeel is belangrijk. Als een bij bijvoorbeeld alleen stuifmeel van paardenbloemen verzamelt, kan er in het nest geen was gemaakt worden. Vooral bomen zijn belangrijk, daar zit nou eenmaal veel meer volume in dan een paar bloemen. Als je dan bloemen in je tuin wilt zetten voor bijen, zorg dan dat het enkelvoudige bloemen zijn. Dat zijn bloemen met meeldraden. Veel gekweekte bloemen hebben dat niet meer, die zijn zo gekweekt dat de meeldraden en stampers bloemblaadjes zijn geworden en daar kan een bij dus geen voedsel halen.''

HONING Van den Hoek slingerde vorig seizoen ruim 50 kilo honing: ,,Dat is elke keer weer een verrassing. Het kan zomaar zijn dat bijvoorbeeld na droogte of een periode met veel wind er veel minder honing is. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de honingopbrengst. Mijn honing verkoop ik aan verschillende afnemers in de regio. Dat levert slecht een klein zakcentje op, ik doe het vooral voor de hobby en omdat ik het zo mooi vind. Ik ben lid van de lokale imkervereniging en daar ontmoet ik mede-enthousiastelingen. Er zijn steeds minder imkers die zoals ik alles nog zelf doen. Van raten repareren tot bijenwas smelten en honing slingeren. Het is een prachthobby."

Nieuwsgierig geworden? Op 14 en 15 juli zijn de Landelijke Open Imkerijdagen. Kijk op www.bijenhouders.nl voor meer informatie.

advertentie
advertentie