Afbeelding
Jeroen Jumelet / ANP

College tegen Wmo-abonnement

lokaal

HEUVELRUG Het nieuwe Heuvelrugcollege verzet zich tegen de invoering van een landelijk abonnementstarief voor Wmo-voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp. Volgens een brief aan de gemeenteraad nodigt de maatregel inwoners uit om voor alle ondersteuning een beroep te doen op de gemeente, ook als dat niet nodig is. Burgemeester Frits Naafs gaat tijdens het komende VNG-congres actie ondernemen.

Michiel Schaaij

De regering wil een landelijk abonnementstarief invoeren om zorg en ondersteuning voor iedereen betaalbaar te houden. Nu krijgen vooral mensen die meerdere eigen zorgbijdragen moeten betalen, het financieel zwaar. Maar volgens het college druist de maatregel regelrecht in tegen de oorspronkelijke bedoeling van de wet. Die wil de verantwoordelijkheid voor ondersteuning primair bij de inwoner leggen, aldus Naafs.

AANZUIGENDE WERKING De burgemeester verwacht dat de invoering van het abonnementstarief een aanzuigende werking zal hebben. Mede daardoor pakt de maatregel voor gemeenten duurder uit en het Rijk zou die extra kosten onvoldoende willen compenseren. Een bijkomend probleem is, dat de leveranciers van de huishoudelijke hulp nu al te weinig medewerkers hebben om aan de vraag te voldoen.

MOTIE Om het tij te keren, kondigt Naafs aan dat Utrechtse Heuvelrug een motie gaat indienen op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat wordt op 26 en 27 juni in Maastricht gehouden. Naafs wil dat het bestuur van de VNG er bij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op aandringt om af te zien van de invoering van het abonnementstarief.

GOEDKOPER Intussen heeft de fractie van de ChristenUnie laten weten, niet achter de actie van het college te staan. Fractieleider Dick Karssen wil niet dat de VNG-motie ook namens zijn partij wordt ingediend. CU-commissielid Dianne van Wijnen wijst erop, dat hulpvragers door het abonnementstarief soms honderden euro's goedkoper uit zijn. Daardoor kunnen meer mensen gebruik maken van zorg en dat is ook de bedoeling, aldus Van Wijnen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 14 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 19 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52