Afbeelding
Jeroen Jumelet / ANP

College tegen Wmo-abonnement

lokaal

HEUVELRUG Het nieuwe Heuvelrugcollege verzet zich tegen de invoering van een landelijk abonnementstarief voor Wmo-voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp. Volgens een brief aan de gemeenteraad nodigt de maatregel inwoners uit om voor alle ondersteuning een beroep te doen op de gemeente, ook als dat niet nodig is. Burgemeester Frits Naafs gaat tijdens het komende VNG-congres actie ondernemen.

Michiel Schaaij

De regering wil een landelijk abonnementstarief invoeren om zorg en ondersteuning voor iedereen betaalbaar te houden. Nu krijgen vooral mensen die meerdere eigen zorgbijdragen moeten betalen, het financieel zwaar. Maar volgens het college druist de maatregel regelrecht in tegen de oorspronkelijke bedoeling van de wet. Die wil de verantwoordelijkheid voor ondersteuning primair bij de inwoner leggen, aldus Naafs.

[AANZUIGENDE WERKING] De burgemeester verwacht dat de invoering van het abonnementstarief een aanzuigende werking zal hebben. Mede daardoor pakt de maatregel voor gemeenten duurder uit en het Rijk zou die extra kosten onvoldoende willen compenseren. Een bijkomend probleem is, dat de leveranciers van de huishoudelijke hulp nu al te weinig medewerkers hebben om aan de vraag te voldoen.

[MOTIE] Om het tij te keren, kondigt Naafs aan dat Utrechtse Heuvelrug een motie gaat indienen op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat wordt op 26 en 27 juni in Maastricht gehouden. Naafs wil dat het bestuur van de VNG er bij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op aandringt om af te zien van de invoering van het abonnementstarief.

[GOEDKOPER] Intussen heeft de fractie van de ChristenUnie laten weten, niet achter de actie van het college te staan. Fractieleider Dick Karssen wil niet dat de VNG-motie ook namens zijn partij wordt ingediend. CU-commissielid Dianne van Wijnen wijst erop, dat hulpvragers door het abonnementstarief soms honderden euro's goedkoper uit zijn. Daardoor kunnen meer mensen gebruik maken van zorg en dat is ook de bedoeling, aldus Van Wijnen.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30