Afbeelding
Lex van Lieshout ANP XTRA

CO2-reductie loopt achter

6 juni 2018 om 17:30 lokaal

HEUVELRUG De milieudoelstelling van de gemeente ligt achter op schema. Op basis van energie- en gasverbruik was de uitstoot van CO2 in Utrechtse Heuvelrug vorig jaar ruim 33 procent te hoog. Dat blijkt uit cijfers in de programmarekening van de gemeente, die deze week werd gepubliceerd. Ook het aantal huizen met een energielabel A of B blijft ver achter.

Michiel Schaaij

Het doel van Utrechtse Heuvelrug was om afgelopen jaar ruim 2100 van die energiezuinige woningen binnen de gemeentegrenzen te hebben. Maar dat aantal bleef steken op 967. Milieuwethouder Rob Jorg (VVD) laat zich echter niet uit het veld slaan. ,,Wat betreft de klimaatvoetafdruk hebben we in ieder geval de stijgende trend doorbroken", zegt hij.

ISOLATIE Om de doelstelling van een klimaatneutrale Utrechtse Heuvelrug in 2035 dichterbij te brengen, wil Jorg de komende tijd onder andere inzetten op isolatie van woningen en bedrijfsgebouwen. Ook pleit hij voor experimenten met andere energiebronnen, zoals aardwarmte. Daarnaast kondigt Jorg aan, dat de gemeente subsidie-ontvangers wil gaan aanspreken op hun bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

GOEDE VOORBEELD ,,Het moet nu echt overal gaan leven, iedereen moet ermee aan de slag", aldus Jorg. De gemeente moet daarbij zelf het goede voorbeeld geven, vindt ook wethouder Hans Waaldijk (Open), die de verduurzaming van de gemeentelijke organisatie in zijn portefeuille heeft. ,,Elk gemeentedak dat nog leeg is, moet zonne-energie gaan opwekken." Volgens Waaldijk zijn daarvoor in het raadsprogramma de nodige financiële stappen gezet.

LEEREFFECT Ook scholen kunnen een bijdrage leveren in de strijd tegen de klimaatverandering. Volgens onderwijswethouder Chantal Broekhuis (CDA) loopt er een onderzoek naar de verduurzaming van bestaande schoolgebouwen. Zij ziet een win-win situatie als het onderwijs daarop inspeelt. ,,Het is mooi als er zonnepanelen op het dak liggen, maar daar kun je ook een leereffect aan hangen. Want waar leer je nou beter om duurzaam te doen, dan op school?"

advertentie
advertentie