De Noordkaap, Eveline Bremmer heeft haar doel op de fiets bereikt
De Noordkaap, Eveline Bremmer heeft haar doel op de fiets bereikt privé bezit

Alleen op de fiets naar de Noordkaap

lokaal

MAARN Thuis voor de deur in Maarn op de fiets stappen en doortrappen tot het einddoel de Noordkaap is bereikt. Eveline Bremmer heeft de droom gekoesterd sinds ze een jaar of 17 was en eindelijk waargemaakt. ,,Het was een prachtige tocht, die me ook zoveel meer heeft gebracht. Zelfs nu -een jaar na vertrek- is dat nog voelbaar."

Monique José Timmermans

Er zijn altijd allerlei redenen om niet te gaan. ,,Een vakantie is te kort, nu tussen twee arbeidscontracten in heb ik de kans gegrepen. Ik wilde er komen, geen haast, geen tijdsplanning en alleen een globale route. Gewoon 's morgens op de fiets stappen en kijken wat de dag brengt. De enige vraag is dan nog waar je eet en slaapt." En zo vertrok ze voor wat uiteindelijk een tocht van 3.930 km in 7 weken is geworden.,,De laatste 700 km is mijn man mee gefietst en zijn we daarna met de auto en boot langzaam teruggekeerd naar Nederland."

[VOLGEN] Helemaal in het duister over het wel en wee van Eveline onderweg tastten de achterblijvers niet. ,,Al een jaar of 15 volg ik een wereldfietser. Met hem heb ik contact gelegd over het gebruik van een website waar je via GPS de hele route te volgen bent. En dat gebeurde niet alleen door familie. Steeds meer mensen pakten dan de draad op en gaven bijvoorbeeld tips voor leuke dingen in de buurt van waar ik was."

[CONTACT] Ook al begon Eveline alleen aan de fietstocht, eenzaam voelde ze zich niet. Soms fietste ze tientallen kilometers door vrij verlaten land, soms nam ze de tijd om een museum of stadje te bezoeken. ,,Een fiets gaat snel genoeg om op te schieten en langzaam genoeg om de omgeving in je op te nemen. Contacten leg je sneller als je alleen bent. En slapen deed ik altijd op campings of in speciale trekkershutten. De gewoonte in Scandinavië is dat men in een gezamenlijke keuken kookt. En dat is weer een moment om ervaringen uit te wisselen. Met sommige mensen heb ik nog wel eens contact."

[RUST] Eenmaal terug op Nederlandse bodem merkte Eveline dat ze rustiger was geworden. ,,Dat positieve effect merk ik in alledaagse dingen en zeker in mijn werk als docent en mentor op een MBO school. Het geeft veel voldoening als leerlingen die door een moeilijke fase gaan, toch weer aan het werk gaan na gesprekken. Ook dan draagt rust veel bij."

[ADEM] ,,Bewustwording van je omgeving en je adem gebruiken maakt je sterker. Logisch is dat ik dat combineer met fietsen. Na de Noordkaap heb ik doorgepakt en de opleiding tot instructeur mindful cycling gedaan. Nu geef ik als hobby clinics of cursussen." Bij mindful cycling draait het om de neusademhaling – dat is van nature de juiste ademhaling. En heel belangrijk: geen haast. Er is tijd om eens op een bankje te zitten of te stoppen voor het maken van een foto. ,,De omgeving in je opnemen en niet alleen het asfalt onder je door zien schieten. Het fietsen is een middel geen doel, zelfs op een racefiets hoef je niet hard te gaan."

[INSPIRATIE] Eveline ziet dat ze mensen inspireert. ,,De Noordkaap was niet mijn eerste fietstocht, ik heb al vaker lange afstandstochten gefietst. Voor wie nieuwsgierig is en op pad wil: het rondje Zuiderzee is prachtig en een mooie opstap om te kijken of het ritme fietsen-eten-slapen bevalt. En zo zijn er nog meer meerdaagse routes in binnen- en buitenland."

Kijk op www.gameefietsen.nl voor route en foto's Noordkaap en clinics mindful cycling.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 2 uur geleden
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes gisteren
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55