Diederik Six, Tania Ravelli en Teun Bleijenberg op buitenplaats Doornveld
Diederik Six, Tania Ravelli en Teun Bleijenberg op buitenplaats Doornveld Six

presentatie boek over Doornveld en Beukenrode

13 september 2021 om 17:52 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen zaterdag is het boek “Tussen Doorn en Driebergen - Parels in het hart van de Stichtse Lustwarande” van de auteur Teun Bleijenberg gepresenteerd op buitenplaats Doornveld (Six Architects). De presentatie werd opgeluisterd door de in Doorn wonende zangpedagoge en zangeres Tania Ravelli.

Op Open Monumentendag mocht Robert Quarles van Ufford, voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Robert Quarles van Ufford ging daarbij in op het thema van de Open Monumentendag “Mijn monument is jouw monument” waarbij de centrale vraag: Hoe bereiken we zoveel mogelijk mensen op deze dag en hoe zorgen wij ervoor dat iedereen zich welkom voelt op de vele monumenten die ons land rijk is.

Tussen Doorn en Driebergen liggen aan de straatweg tegenover elkaar de buitenplaatsen Doornveld en Beukenrode. In het boek wordt onder meer de geschiedenis van dit gebied – de Velperengh - beschreven met de ontwikkeling van de infrastructuur door de eeuwen heen en het ontstaan en de ontwikkeling van genoemde buitenplaatsen met hun vaak adellijke bewoners. Deze buitenplaatsen vormen de parels van één van de mooiste nog intact gebleven gedeeltes van de Stichtse Lustwarande.

De voorouders van de auteur, Teun Bleijenberg, hebben zich meer dan 150 jaar geleden in dit gebied gevestigd en hij is er opgegroeid en woont er nog steeds. Hij heeft onder meer voor de historische vereniging diverse artikelen hierover geschreven en ter plaatse wandelingen begeleid. Nu heeft hij zijn kennis en informatie samengebracht in dit boek.

Het boek bestaat uit de volgende hoofdstukken:

- Velper Eng en Het Zand in de periode tot 1860;

- Veiling Moersbergen op 7 maart 1860;

- Nieuw-Sterkenburg – Beukenrode;

- Huis Doornveld;

- Doornveldlaan door de eeuwen heen;

- Velperengh;

- familie Bleijenberg – meer dan 150 jaar in Doorn.

Het boek bevat vele illustraties zoals oude en recente tekeningen, afbeeldingen van schilderijen, foto’s en ansichtkaarten.

Het boek is in full color uitgevoerd, met harde kaft in het formaat 17 x 24 cm. Aantal pagina’s: 88

ISBN: 978-94-920-5584-2

Verkoopprijs: 15 euro

Uitgave in samenwerking met Nabij Producties, Nijkerk. Verkrijgbaar bij de boekhandels in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie