Afbeelding
Bernadette van den Hoek

Buren boos op Broekbergen

lokaal

DRIEBERGEN Een aantal omwonenden van buitenplaats Broekbergen verzet zich tegen bouwplannen van de eigenaar. Die wil nieuwe woningen en kantoren op zijn terrein realiseren. Maar buren vrezen dat daarmee een nieuw woonwijkje met kantoorhoudende bedrijven in het stiltegebied ontstaat. In een brief aan het college en de gemeenteraad lichten ze hun bezwaren toe.

Michiel Schaaij

TUINMUUR De bezwaarmakers zien de komst van drie nieuwe gebouwen en 1500 vierkante meter kantoorruimte met lede ogen tegemoet. Ook vinden ze het ongepast, dat één van de nieuwe bouwwerken op een verhoogd talud vlakbij de monumentale buitenmuur van Broekbergen verrijst. Als het aan hen ligt, dient de uit 1896 stammende tuinmuur in de huidige staat bewaard te blijven.

BOMENRIJ Daarnaast zou de hoogte en spreiding van de nieuwe bebouwing het aanzicht van het voormalige kloostercomplex Arca Pacis drastisch veranderen. Volgens de protesterende buren dreigt het groen van oude bomen te worden ingeruild voor verstening door nieuwbouw. De huidige, monumentale bomenrij wordt ontoelaatbaar doorbroken, aldus de briefschrijvers.

VERKEERSBEWEGINGEN Bovendien zijn het Kloosterlaantje en de Engweg volgens buurtbewoners niet geschikt voor de te verwachten toename van de verkeers- en parkeerbewegingen. Ze pleiten daarom voor een verantwoorde invulling van de buitenplaats en wijzen naar de ontwikkelingen op het naburige landgoed Dennenburg. Daar heeft de eigenaar zich beperkt tot het herstel van de historische situatie.

OVERVAL Het huidige masterplan voor Broekbergen wekt bij omwonenden de indruk van een commerciële projectontwikkeling. De bekendmaking voelt als een overval in plaats van participatie, aldus de verontruste buurtbewoners. Ze zeggen dat ze inspanningen om het kloostercomplex te upgraden waarderen, maar bestempelen het huidige masterplan als ,,te turbulent". De gemeente zou meer tijd moeten uittrekken om alle gevolgen van het plan te onderzoeken.  

advertentie
advertentie
Afbeelding
Driebergse schrijfster Maartje Kouwen verstopt nieuw boek in het wild 3 uur geleden
Afbeelding
Locoburgemeester Jorg ontbijt met leerlingen Wereldkidz Meander Leersum 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 10 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 23 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 5 okt, 07:58
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31