Afbeelding
Jeroen Jumelet ANP

'Draagvlak voor alcoholverbod ligt bij clubs en ouders'

18 mei 2018 om 12:04 lokaal

HEUVELRUG In acht op de tien Nederlandse sportkantines kunnen jongeren nog steeds een biertje of wijntje bestellen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) is het zat en wil maatregelen om het alcoholverbod voor minderjarigen kracht bij te zetten. Maar burgemeester Frits Naafs zou niet weten wat hij anders kan doen, dan een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) op pad sturen.

Michiel Schaaij

Vorige maand bleek dat sportkantines in heel Nederland de fout ingaan. Volgens een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou er bij een meerderheid van de clubs, tegen de regels in, toch alcohol aan minderjarigen worden geschonken. Zogenoemde MysteryKids konden bij verreweg de meeste sportclubs die ze bezochten, gewoon een glas bier of wijn aan de bar bestellen.

OUDERS Staatssecretaris Blokhuis is daar niet blij mee. Hij vindt dat de naleving in sportkantines, vier jaar na de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, veel beter moet. Maar burgemeester Naafs zegt dat de gemeente weinig mogelijkheden heeft om dat af te dwingen. Volgens hem ligt de sleutel bij de verenigingen en de ouders. Naafs: ,,Alles staat of valt met het draagvlak dat alcoholpreventie bij hen heeft."

GEEN EXCESSEN Naafs benadrukt dat er recent geen signalen over excessen bij hem zijn binnengekomen. Ook sportwethouder Henk Veldhuizen (CDA) denkt dat het er bij de Heuvelrugse sportclubs zonder uitspattingen aan toegaat. ,,Ik kan niet garanderen dat in sportkantines nooit een biertje door een minderjarige wordt gedronken. Maar we zitten er redelijk dicht bovenop."

IN GESPREK Wel zegt de burgemeester dat hij naar aanleiding van het onderzoek en de kritiek van de bewindsman in gesprek gaat met de plaatselijke boa's. Verder ziet Naafs een groeiend bewustzijn over alcoholpreventie. ,,Het besef is heel anders dan pakweg tien jaar geleden. Thuis, op school en in de sportwereld moet op dezelfde manier over alcohol gesproken worden. Dan komen we er wel."

advertentie
advertentie