Geen industriële windturbines in ons dorp

4 juni 2021 om 18:59 Lokaal Deel je nieuws

Geachte redactie, 

Wij, inwoners van Overberg en omwonenden van Renswoude en Veenendaal-West, worden ernstig benadeeld. 
De wethouder van de Utrechtse Heuvelrug de heer Rob Jorg, strijdt met hart en ziel vanuit RES U16, voor de plaatsing van industriële windturbines van 240m hoogte (!!) in ons dorpje Overberg. Wij zijn als enige zoeklocatie overgebleven; de rest is afgevallen omdat daar woningen en natuurgebieden op 400m afstand liggen. Het volgende is geen grap: onze woningen bevinden zich op nog geen 300m (!!) afstand, maar dat vindt de wethouder niet belangrijk. We voelen ons als tweederangsburgers weggezet, die er niet toe doen. We zijn het afvoerputje van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 
Ook het hele zgn. participatieproces is één grote grap. 
Nog meer grappen: er is geen draagvlak; we hebben een petitie met 5.200 handtekeningen en ruim 99% van de Overbergse bevolking heeft tegen de plaatsing van windturbines getekend. 
Bovendien leveren windturbines hier nagenoeg niets op: het is hier één van de meest windstille gebieden van Nederland! Maar kennelijk gaat het niet om verduurzaming, wat wij trouwens wel heel belangrijk vinden, maar om drie andere dingen: geld, geld en geld (SDE subsidies). 
Overigens zijn er steeds meer medici die waarschuwen tegen plaatsing van windturbines zo dicht bij woningen i.v.m. gezondheidsrisico’s. M.n. het laagfrequent geluid baart ons dan ook ernstige zorgen. 

Bovenstaande vindt de wethouder niet belangrijk. Onze gezondheid doet er niet toe. Het voelt allemaal zo onrechtvaardig! Uiteraard kunnen we bovenstaande onderbouwen met rapporten ed.

Hopelijk nemen de raadsleden, die tenslotte de bevolking (ons dus) vertegenwoordigen, het voor ons op en zorgen ervoor dat we geen zoeklocatie meer zijn. We hebben uitgerekend dat met zon op asbestdaken, op restgronden en langs de infra we volledig aan de doelstelling qua duurzame energie opwek kunnen voldoen! Detail: Nederland moet in 2030 35Twh aan duurzame energie opwekken. We zitten nu al op ruim 33Twh (inclusief alles wat al is vergund)! 
We willen u bij deze graag uitnodigen op locatie om met ons in gesprek te gaan en ons verhaal te verduidelijken. Met hopelijk een goed verslag in nieuwsblad De Kaap. 

Met vriendelijke groet,

Dicky Groothuis-Blaauwendraat, Parallelweg 32, Overberg
Tel.nr. 06-18159164

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie