Theaterkoor 'Prove It' tijdens een van hun optredens.
Theaterkoor 'Prove It' tijdens een van hun optredens. Edith Hazelzet

Vier shows theaterkoor Prove It in De Binder

20 mei 2018 om 07:02 lokaal

LEERSUM Wie 'Prove It' een keer heeft zien optreden vergeet dat niet snel. Moderne nummers worden op dynamische wijze uitgevoerd in een show vol beweging en op maat gemaakte arrangementen. Het doel van het theaterkoor om hun publiek echt te raken, wordt keer op keer behaald. 'Prove It' speelt in het weekend van 25-27 mei vier keer in SCC De Binder.

Edith Hazelzet

Leersumers die tijdens de Kerstmarkt naar de Michaëlkerk gaan, kennen 'Prove It' al van hun jaarlijkse optreden daar. Behalve ontroering zoals bij hun prachtige uitvoering van Leonard Cohens 'Hallelujah', wekt de gedreven performance van het theaterkoor bij de toehoorders simpelweg zin in zingen op. Leersumer Wilco Willemse (40) zingt al twaalf jaar met veel plezier bij het regionale koor. Als zakelijk leider van SCC De Binder speelt hij een thuiswedstrijd bij de optredens in de theaterzaal.

THEATERKOOR ,,Het klassieke beeld dat mensen van koren hebben, past totaal niet bij 'Prove It' " aldus Willemse. ,,Het is theater, het beweegt en swingt. Elk nummer staan we in een andere opstelling, die onze regisseur bedenkt. We hebben ook geen sterren die solo's doen; iedereen draagt elk nummer zijn steentje bij."

En dat doen ze goed. In 2011 bereikte 'Prove It!' de finale van 'Korenslag', het televisieprogramma van de EO. Het koor bestaat uit twintig leden uit de regio, en repeteert om de week in Doorn en Veenendaal. Het staat al sinds de oprichting onder leiding van de ervaren dirigent Jan Torny.

Professionals uit het muziekvak arrangeren een deel van de nummers speciaal voor het koor, dat begeleidt wordt door een band van drie personen. Willemse heeft zin in het weekend: ,,De theaterzaal leent zich uitstekend voor zingen zonder microfoons. Daardoor kunnen we ook door de zaal lopen, die voor de gelegenheid is ingedeeld met gezellige zitjes."

AUDITIE Wilco Willemse kan zich zijn auditie voor 'Prove It' nog goed herinneren. ,,Ik had geen ervaring met zingen, was meer van het dansen, maar ik wilde iets nieuws proberen om mijn creatieve ei kwijt te kunnen. Een collega van me zong bij het koor. Geïnspireerd door een optreden meldde ik mij aan voor een auditie. Ik ben nog nooit in mijn leven ergens zo zenuwachtig voor geweest. Het was in De Meander, waar ik toen stage liep, nota bene in mijn eigen lokaal. Ik moest op zo'n stip gaan staan, net zoals in tv-programma's als Idols die toen opkwamen. Mijn solo van een nummer van Paul de Leeuw werd afgekapt omdat één jurylid er een bloedhekel aan had." Toch kwam Willemse er doorheen. Ook de tussentijdse audities voor de verschillende projecten zijn geen probleem gebleken.

IN A LIFETIME Elke anderhalf jaar brengt het theaterkoor een nieuwe show. 'In a lifetime' gaat over de verschillende mijlpalen in het leven. ,,We zijn al maanden volop bezig met de voorbereidingen en repetities. Het begrip 'tijd' staat centraal. Het gaat daarbij over hoe ieders leven zich ontwikkelt en hoe daarin de tijd verstrijkt. Maar het is geen chronologisch verhaal dat begint bij de geboorte en de eindigt bij de dood."

De koorleden mogen ieder een aantal nummers aandragen die passen bij het thema. Daaruit wordt de uiteindelijke selectie gemaakt. ,,Zo kun je je eigen perspectief meegeven. Sommige gebeurtenissen en fases in je leven hebben veel meer impact op je dan andere." Nummers die deel uitmaken van het programma zijn o.a. In a lifetime (Clannad/Bono), No time to waste (Anouk), Wiegelied van de Westkaap (Stef Bos) en Viva la Vida (Coldplay).

Kaarten voor vrijdag 25 mei (try out), zaterdag 26 mei of zondag 27 mei 2018 zijn verkrijgbaar via prove-it.nl.

advertentie
advertentie