Marco alias Anne van Doorn met zijn nieuwste detectiveroman: 'De student die zou trouwen'.
Marco alias Anne van Doorn met zijn nieuwste detectiveroman: 'De student die zou trouwen'. Edith Hazelzet

Leersumse bossen decor van detective

19 mei 2018 om 13:54 lokaal

LEERSUM De nieuwste detective van de hand van schrijver Anne van Doorn verschijnt op 22 mei. De Darthuizerberg in Leersum speelt een hoofdrol in 'De student die zou trouwen'. Dit is het tweede deel in de Robbie & Lowinamysteries. Onder de naam M.P.O. Books verschenen eerder negen detectives, die zich afspelen op de Utrechtse Heuvelrug.

Edith Hazelzet

Marco uit Doorn is de man achter beide pseudoniemen. Waar de boeken van M.P.O. Books rechercheur Petersen van politiedistrict Utrechtse Heuvelrug als hoofdpersoon hebben, staan in de boeken van Anne van Doorn de Leidse privédetectives Robbie en Lowina centraal. Een bewuste keuze vertelt Marco: ,,Met een detectivebureau kan ik alle kanten op en door heel Nederland en Europa zaken oplossen."

STUKJE GESCHIEDENIS Toch kwam Van Doorn bij dit boek weer in zijn eigen omgeving uit. ,,De plaats van het delict kon bijna alleen hier zijn. Waarom dat verklap ik niet; het gaat hier om een bijna vergeten stukje Leersumse geschiedenis." Marco benadrukt dat 'De student die zou trouwen' een detective is en geen thriller: ,,In een thriller is de hoofdpersoon meestal in levensgevaar, terwijl in een detective de vragen die een gepleegd misdrijf oproepen, beantwoord worden. Het mysterie wordt langzaam opgelost."

AUTODIDACT Marco begon eind jaren tachtig met schrijven en is in de loop der tijd geprezen om zijn vlotte schrijfstijl, zijn goed uitgewerkte karakters en verrassende plots. Zijn liefde voor mysteries begon bij Arthur Conan Doyle en is nooit meer overgegaan. ,,Ik lees ontzettend veel spannende boeken, recenseer deze trouwens ook. Daarnaast heb ik mij grondig verdiept in het vak van schrijven en zo ben ik als autodidact begonnen. Intussen blijf je jezelf ontwikkelen en word je ook steeds kritischer op je eigen werk."

Zijn passie voor schrijven is zo groot dat hij het inmiddels fulltime doet, ook al is het niet altijd even gemakkelijk. ,,Na maanden van research maak ik een sceneketting met daarin alle personages, locaties, handelingen en soms al een deel dialoog. Vervolgens schrijf ik een boek meestal in vijf tot zes weken. Daarvoor wijkt alles, dat is heel intensief. Daarna begint het herschrijven. Dat duurt veel langer en dat is geen leuke fase. Vaak vind ik de eerste versie dan onder de maat, maar het boek moet gewoon uitkomen. Dus ik ga door tot ik er vrede mee heb."

Marco schrijft behalve boeken ook korte verhalen, zogenaamde e-novelles van 9000 woorden, die online te koop zijn. ,,Hiermee kunnen liefhebbers van Robbie & Lowina de tijd overbruggen totdat mijn volgende boek over hen verschijnt."

DE STUDENT 'De student die zou trouwen' speelt zich af in de ongekend hete zomer van 1976. Jan Willem de Geer, een net afgestudeerde jonge man van adellijke afkomst, verdwijnt spoorloos na een bezoek aan boekhandel Broese in Utrecht - negen dagen voor zijn trouwdag. Na de huwelijksvoltrekking zou het jonge echtpaar emigreren naar de Verenigde Staten waar De Geer een onderzoeksbeurs had gekregen. Van deze veelbelovende toekomst komt niets terecht door de nooit opgeloste verdwijning van de student.

De fiets die hij leende om naar de boekwinkel te gaan wordt na zeven jaar teruggevonden ten noordoosten van Utrecht. Ruim veertig jaar later doet een boswachter op de Utrechtse Heuvelrug een ontdekking, die het raadsel alleen maar groter maakt. Privédetectives Robbie en Lowina bijten zich op verzoek van de familie De Geer vast in de zaak, die door de politie is opgegeven. Wat is er gebeurd met Jan Willem en wie is daarvoor verantwoordelijk?

'De student de zou trouwen' is voor 14,95 euro verkrijgbaar in boekhandels in de regio, binnenkort bij Albert Heijn in Leersum en online.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie