Jan van Cappelle volop aan de slag in zijn werkplaats.
Jan van Cappelle volop aan de slag in zijn werkplaats. Corina Blommendaal

Dode bomen krijgen weer een stem

18 mei 2018 om 06:31 lokaal

DOORN Zijn werkplaats staat vol met gereedschap, hout en instrumenten. Jan van Cappelle is hét voorbeeld van iemand die zelf de werkomgeving en manier van werken heeft gecreëerd waar hij goed in is en zich fijn bij voelt. Alle instrumenten die hij kan laten zien zijn uniek in vormgeving en klank.

Corina Blommendaal

Hij is altijd al gefascineerd geweest door wat zich vroeger heeft afgespeeld. ,,Ik heb een jaar de docentenopleiding geschiedenis in Utrecht gedaan. Geschiedenis én lesgeven zijn fantastisch, maar de opleiding was niet concreet genoeg dus ben ik gestopt. Toen besloot ik dat ik een écht vak wilde leren waarbij ik zowel met hoofd als handen kon werken."

Een zomer eerder was hij begonnen tijdens een saaie vakantie. ,,Ik ben zelf dingen uit gaan zoeken. Met een boek uit de bieb en een stuk hout van onder de caravan, begon ik aan een elektrische gitaar", vertelt Van Cappelle.

,,Toen dat lukte vond ik dat zo gaaf dat ik er mee verder wilde. Na het uitvallen op de lerarenopleiding ben ik naar België gegaan voor een opleiding gitaarbouw. In drie jaar praktijkopleiding leerde ik hoe je verschillende versies van een klassieke gitaar kunt bouwen. Als afstudeerproject heb ik ervoor gekozen om een luit te maken, want dat is weer een heel ander instrument. Het leuke is dat dat instrument een mooie link heeft met geschiedenis."

GITAARBOUWERS VERENIGD In Nederland was er weinig tot niets te vinden over gitaarbouw. Van Cappelle startte met een zelfbouwgedeelte op het forum 'Gitaarnet' en werd daar moderator van. ,,Dit ging binnen een paar jaar steeds beter lopen en is de aanzet geweest voor veel gitaarbouw in Nederland."

Inmiddels is de functie van dit forum voor een groot deel overgenomen door Facebook. Ook is er jaarlijks een bijeenkomst voor gitaarbouwers in Barneveld, waar zeker vijfhonderd man naar toe komen. ,,We zijn het eerste jaar gestart met ongeveer zestig bezoekers dus het loopt heel goed."

MATERIAAL UIT ALLE HOEKEN Jan van Cappelle werkt met allerlei soorten hout en materialen. Hij haalt dit overal vandaan. ,,Dit is een stuk kersenhout, dat komt bij mijn ouders uit de tuin, van een boom die gerooid moest worden. Dit is een taxus, een mooie houtsoort omdat er twee kleuren in zitten. Maar gebruik ik ook hout uit het buitenland, zoals cipres uit Spanje. Dat haal ik bij een houthandel vandaan." Maar ook materialen die bijvoorbeeld uit IKEA-kasten komen zijn goed bruikbaar voor bijvoorbeeld het bouwen van een elektrische gitaar.

HISTORISCHE BOUWER Omdat hij gefascineerd is door geschiedenis, zoekt Van Cappelle de achtergrond van de instrumenten uit. ,,Ik maak regelmatig instrumenten voor evenementen die over vroeger gaan. Zoals laatst heb ik voor een evenement in Wijk bij Duurstede een Vikinglier gemaakt. Ik ben geen professioneel muzikant, maar weet wel hoe ik akkoorden moet zetten zodat ik ze kan testen."

Ook maakte hij een theaterinstrument met een speciaal detail als het hoofd van Orpheus. Veel instrumenten maakt hij op aanvraag voor klanten waarbij hij vaak persoonlijke elementen probeert in te bouwen. ,,Mijn klanten komen overal vandaan. Toevallig ben ik nu bezig voor iemand die op het conservatorium in Den Haag zit. Ik heb inmiddels een heel groot netwerk en geniet iedere dag enorm van wat ik doe."

Meer informatie op javaca.eu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie