Een beeld van het concert in Sparrendaal van vorig jaar.
Een beeld van het concert in Sparrendaal van vorig jaar. St. Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug

Muziekfestival dit jaar ook in Doorn en Maarn

14 mei 2018 om 11:57 lokaal

DRIEBERGEN Net als voorgaande jaren zal de Utrechtse Heuvelrug tijdens de Open Monumentendagen in september vol van muziek zijn. Voor het derde jaar op rij wordt in de monumenten van Driebergen muziek gemaakt door amateur- en beroepsmusici.

Danny van der Linden

Evenals de afgelopen twee jaar organiseert de Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug kleine concerten tijdens de Open Monumenten Dagen. Het gaat hierbij om korte concerten van klassieke muziek, uitgevoerd door gevorderde amateurs en beroepsmuzikanten.

TALENT Jan Mulder is als penningmeester en waarnemend voorzitter betrokken bij de Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug. ,,Onze doelstelling is eigenlijk tweeledig. Enerzijds willen we met de muziek meer bezoekers naar de monumenten trekken. Aan de andere kant willen we hiermee amateurmusici de kans geven zich te presenteren aan het publiek", vertelt hij. ,,Wij nodigen ensembles van alle leeftijden uit om mee te doen. Daarmee doelen we ook op jong talent. Hierbij wil ik die mensen oproepen om zich aan te melden."

CONCERTEN Ook professionele musici geven twee concerten, die evenals de andere concerten gratis toegankelijk zijn. De concerten van de professionele musici vinden plaats op beide monumentendagen aan het einde van de dag. Eén concert wordt gegeven op Sparrendaal terwijl het andere concert in de Grote kerk plaats zal vinden.

De organisatie is in handen van een stichting die bestaat uit vijf bestuursleden. ,,Vorig jaar traden zo'n honderd musici op", zegt Mulder. ,,Daarnaast hebben we nog gastheren en –vrouwen die op de locaties mensen kunnen helpen of te woord staan. Als er mensen zijn die het leuk vinden om ons te helpen zijn ze van harte welkom om zich te melden."

DOORN EN MAARN Niet alleen in Driebergen kunnen bezoekers van de monumenten genieten van de muzikale ondersteuning. ,,Natuurlijk zijn ook de diverse villa's en monumenten in Driebergen locaties waar mensen van klassieke muziek kunnen gaan genieten", vertelt Jan Mulder. ,,Maar ook in het Maarten Maartenshuis in Doorn en het Oude Raadhuis in Maarn zullen musici aanwezig zijn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk groter dan alleen Driebergen. In de toekomst willen we het festival steeds groter maken, al beslaat de gemeente een uitgestrekt gebied. Wellicht gaat er een leuke uitwisseling van muzikanten tussen dorpen plaatsvinden."

MUSICI De Open Monumenten Dagen en het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug vinden dit jaar plaats op 8 en 9 september. Deelnemende amateurmusici krijgen vooraf de mogelijkheid om tweemaal een coachingsbijeenkomst bij te wonen. Met deze sessies kunnen zij zich optimaal voorbereiden. De volgende musici hebben hun medewerking al toegezegd: Judith Wijzenbeek (altviool), Matthias Naegele (cello) en Bas Verheijden (piano).

Inschrijven kan via de website van de Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug. Daar staat ook het programma.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie