In de keuken van Lilian de la Mar geen pakjes en zakjes
In de keuken van Lilian de la Mar geen pakjes en zakjes Wilco Willemse

Workshop etiketten lezen in AH

lokaal

LEERSUM Gezonde voeding is en blijft een hot item. Elke specialist heeft er wel een mening over en als leek is het lastig beoordelen wie nou het beste advies geeft. Voedingsdeskundige Lilian de la Mar uit Leersum heeft een eigen praktijk. Zij werkt met de principes uit 'blauwe zones', zeven plekken op de wereld waar mensen gemiddeld ouder worden en gelukkiger zijn dan op andere plekken. Uit onderzoek blijkt dat op die plekken overeenkomsten zijn in leefstijl. De juiste voeding maakt daar groot onderdeel van uit.

Wilco Willemse

Ruim een jaar geleden begon De la Mar samen te werken met de lokale Albert Heijn: ,,Toen ik daar zocht naar gezonde producten die ik mijn cliënten ook aanraadt, kwam ik in gesprek met Nico Spierenburg, de supermarktmanager. Al snel waren we het er over eens dat als ik producten voorschrijf, het erg handig zou zijn als die bij de lokale AH te krijgen zijn. Zo gebeurde het dat het bestaande assortiment werd uitgebreid. Het was de start van een hartstikke leuke samenwerking tussen de Albert Heijn en mijn eigen praktijk, De Blauwe Zone."

[WORKSHOPS] Sindsdien is De la Mar regelmatig in de supermarkt te vinden als voedingsdeskundige. ,,Vorig jaar waren er drukbezochte workshops gezonde traktaties maken voor kinderen. Ook heb ik de Albert Heijn aangeraden water en een gezonde snack te sponsoren tijdens de avondvierdaagse in plaats van zoete drankjes en een ijsje. En afgelopen maand nog heb ik samen met Jurjen Groen van Ninus een vitaliteitsprogramma voor werknemers van AH Leersum verzorgd. Samen met de medewerkers maakte ik een week lang gezonde lunches. Hartstikke goed dat een supermarkt het belang hier van inziet en daarin ook verantwoordelijkheid neemt."

[STICKERS] Volgens Nico Spierenburg heeft de samenwerking duidelijk meerwaarde: ,, In de schappen kom je stickers tegen bij de producten die volgens Lilian de gezondere keuze zijn, een prima hulpmiddel voor onze klanten. En haar eigen bakmixen worden hier goed verkocht. Ook voor ons is het niet gemakkelijk om door alle bomen het bos nog te zien. Elke fabrikant heeft wel een zelfverklaarde gezonde variant. Natuurlijk spelen wij in op de vraag vanuit de consument om gezond aanbod te hebben. Maar Lilian wijst me regelmatig op het etiket van zo'n zogenaamd gezond product en dan blijkt het toch tegen te vallen."

De la Mar vult aan: ,,Eigenlijk ook wel logisch, als er met grote letters 'geen suiker' of '0% vet' op staat moet je extra alert zijn. Vaak wordt het suiker of vet dan vervangen door iets anders en dat is lang niet altijd per sé gezonder. Voedselfabrikanten misleiden de consument bewust en ik zie in mijn praktijk elke dag dat mensen daar tegen aan lopen. Ze weten vaak niet wat nou écht gezond is en wat niet. Samen met AH Leersum ga ik proberen daar wat aan te doen."

[ETIKETTEN LEZEN] Op 15 mei organiseren AH en De Blauwe Zone interactieve workshops 'Etiketten lezen'. De la Mar: ,,Elk product heeft een etiket met daarop de ingrediënten en een lijst met voedingswaardes. Om zo'n etiket goed te kunnen lezen zijn wat handvatten nodig en die geef ik tijdens de workshop. Wist je dat er meer dan 20 verschillende namen zijn voor 'suiker' in voeding? Er gaat een wereld voor je open als je weet wat voor rommel er vaak in producten zit."

De workshops zijn op 15 mei om 19.00 en 20.15 uur. Deelname is gratis, je kunt je opgeven bij de klantenbalie van AH Leersum.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30