Afbeelding
Joëlle Kelderman

Meerderheid bewoners wil fietsstraat

4 mei 2018 om 12:14 lokaal

DRIEBERGEN Een kleine meerderheid van de bewoners van de Langbroekerdijk en de Rijnseweg wil van die weg een fietsstraat maken. Volgens het bewonersinitiatief steunt bijna 56 procent het plan voor een maximumsnelheid van 30 kilometer op de dijk. Een grote minderheid, zo'n 42 procent, vindt dat geen goed idee. Dat bleek uit een enquête waar eerder dit jaar 163 bewoners van de Langbroekerdijk aan meededen.

Michiel Schaaij

SLUIPVERKEER De meeste bewoners vinden dat er te veel sluipverkeer over de Langbroekerdijk rijdt. Dat brengt verkeersoverlast en onveiligheid met zich mee, zeggen ze. Bovendien zou er door veel automobilisten te hard worden gereden. Het dorpsplatform Langbroek zei eerder al de indruk te hebben, dat de verkeersproblemen hand over hand toenemen.

BERMVERHARDING Dit voorjaar protesteerde het bewonersinitiatief tegen het gebruik van grasbeton als bermverharding. Die tegels veroorzaken niet alleen veel lawaai in het stiltegebied, maar een uitwijkmogelijkheid in de berm nodigt automobilisten als het ware uit, om harder over de Langbroekerdijk te rijden. Ook kunnen de grasbetontegels gevaar opleveren voor fietsers, scootmobielen, rollators en wandelaars.

ONDERZOEK Het bewonersinitiatief wil nu dat de drie betrokken gemeenten het plan voor een fietsstraat laten onderzoeken. Een zogenoemde quick scan kost 3500 euro en zou duidelijkheid moeten geven over de vraag of herinrichting als fietsstraat de beste optie is voor de verkeersveiligheid. Volgens de bewonersgroep zouden Wijk bij Duurstede en Bunnik wel willen meewerken aan de quick scan, maar is Utrechtse Heuvelrug afhoudend.

GOEDKOPE OPLOSSING Inrichting als fietsstraat zou volgens het bewonersinitiatief een eenvoudige en goedkope oplossing voor de problemen kunnen zijn. Op fietsstraten is de auto te gast en krijgen fietsers ruim baan. Het wegdek is, net zoals op reguliere fietspaden, rood gekleurd en de maximum snelheid is teruggebracht naar 30 kilometer per uur.

GEEN BOETES Tegenstanders van fietsstraten wijzen er echter op, dat die geen aparte juridische status hebben. Een eigen verkeersbord voor de fietsstraat bestaat er daarom niet en elke gemeente bedenkt zijn eigen bord. Ook vinden veel automobilisten de regels niet duidelijk. Volgens de critici zouden vanwege de ontbrekende juridische status voor sommige overtredingen geen boetes kunnen worden uitgedeeld.

OMARMEN Het nieuwe D66-raadslid Karin Oyevaar heeft afgelopen week schriftelijke vragen gesteld over de Langbroekerdijk. Ze wil dat burgemeester en wethouders het idee van een fietsstraat omarmen. Verder wil ze met de Heuvelrugpolitiek over de kwestie gaan praten. Oyevaar zegt de verkeerssituatie op de Langbroekerdijk in commissieverband te zullen agenderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie