Marnix Lamers en Nicole Recourt in de Meewerktuin.
Marnix Lamers en Nicole Recourt in de Meewerktuin. Corina Blommendaal

Meewerktuin als basis voor beleving

lokaal

DOORN In De Meewerktuin is plek voor mensen die ondernemen en natuur een goede combinatie vinden, samen willen zijn met natuurliefhebbers of graag creatief aan de slag gaan. Ook zijn er trainingen en workshops gericht op het verbeteren van samenhang en communicatie in teams.

Corina Blommendaal

Zodra je de ingang van Landgoed Zonneheuvel oprijdt, zie je De Meewerktuin aan je rechterhand. Marnix Lamers en Nicole Recourt hebben deze bijzondere tuin per 1 februari anders opgezet. ,,Nicole had al ideeën, ervaring en een grote droom", vertelt Marnix Lamers. ,,Die droom loopt heel synchroon met die van mij. Nicole heeft ook in Zeist al tuinen opgezet en daarmee gewerkt. Ik heb nog weinig tuinervaring, maar wel de wens om hiermee aan de slag te gaan. In feite hebben wij besloten om in plaats van vrijwilligers nu als ondernemers met de tuin verder te gaan en dit wederkerig proberen te maken.''

[RUILDIENST] De Meewerktuin mag de grond gebruiken van Landgoed Zonneheuvel, in ruil voor onderhoud en wat oogst voor de keuken. ,,Marnix en ik kwamen samen op het idee om hier iets mee te doen", vertelt Nicole Recourt. ,,Ik wil zo graag dat dit gaat werken, want ik zie veel mooie initiatieven stuklopen op het 'vrijwillige' gehalte. Wij mogen in de tuin ondernemen wat we willen. Voor de grote werkzaamheden hebben wij een afspraak met Goedlandt, die mensen van de Veldwerkopleiding hier aan de slag laat gaan. Het mooie is dat we over en weer deals in natura hebben gesloten om dit project van de grond te krijgen. Gelukkig is er al veel belangstelling voor."

Organisaties in de regio kunnen een stuk tuin in gebruik nemen. De motivatie is dat het een prima aanleiding is om uit je bureaustoel te stappen, maar ook een verfrissende plek om te lunchen met relaties, je zichtbaarheid te vergroten en het concreet maken van duurzaamheid. ,,Mensen kunnen veel leren van de natuur, ervaren en beleven. Gewoon doen in plaats van er alleen maar over te praten'', zegt Recourt.

Dit kan helpen om stress en burnout te verminderen of zelfs te voorkomen. ,,Daarnaast willen we schooltuinenprojecten doen, ook buiten onze tuin bij scholen", vertelt Lamers. ,,Bovendien is er ruimte voor BSO bij ons. Ook onderhouden amateur-imkers de bijenkasten. Lamers gaat zelf regelmatig 'Beweeg Mee-ditaties' bieden in de tuin. En af en toe een lachworkshop. ,,Er is op allerlei manieren ruimte voor ondernemerschap, educatie en verbinding bij ons. We nodigen iedereen uit om een keertje langs te komen. Iedere dinsdag en donderdag zijn we hier aan de slag."

[IN BETWEEN CAFÉ] Dit café is een mooie gelegenheid voor werkzoekenden in de regio Heuvelrug & Kromme Rijnstreek om hun talenten te (her)ontdekken, in de moestuin van het landgoed. Op 14 mei van 9 tot 12 uur is het In Between Café in De Meewerktuin. Er zijn meerdere workshops. Info: www.meewerktuin.nl.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 15 minuten geleden
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 15 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 18 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken gisteren
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47