Afbeelding
Archief BDUmedia

Mannen vrijgesproken van opblazen Doornse flitspaal

2 mei 2018 om 13:39 lokaal

DOORN De Utrechtse rechtbank heeft woensdag twee Doornaars vrijgesproken van het opblazen van een flitspaal aan de Dorpsstraat in Doorn. Wel kregen de mannen 97 dagen celstraf opgelegd voor het bezit van drugs en illegaal vuurwerk, maar die straf hebben ze al in voorarrest uitgezeten.

De politie hield de twee 31-jarige huisgenoten op de avond van 11 januari aan nadat omwonenden rond 23.00 uur een harde knal hadden gehoord en twee mannen hadden zien weglopen bij de flitspaal. Aan de paal bleek met tape nog een onontplofte lawinepijl van het merk Cobra bevestigd. De flitspaal was onbeschadigd, maar er zaten wel kruidresten op, en er lagen verse vuurwerkresten op de grond.

De officier van justitie achtte de mannen schuldig aan het veroorzaken van een ontploffing, maar de rechtbank sprak ze vrij omdat uit het dossier niet blijkt dat er sprake was geweest van 'gemeen gevaar' voor goederen of personen. Onbekend is wat voor soort vuurwerk er was ontploft. Bovendien had de flitspaal geen schade.

De rechters legden de verdachten wel een celstraf gelijk aan het voorarrest op voor het bezit van drugs en illegaal vuurwerk. De huisgenoten hadden elk ongeveer honderd gram drugs en zo'n drie kilogram vuurwerk in hun kamers liggen. Bij een van de mannen trof de politie ook zes kilogram hennepgruis aan.

Tegen de Doornaars was een half jaar celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk, geëist.

advertentie
advertentie