Gedeputeerde Dennis Straat op de radio (tweede van links) in gesprek met voorstanders van een fietstunnel.
Gedeputeerde Dennis Straat op de radio (tweede van links) in gesprek met voorstanders van een fietstunnel. Edith Hazelzet

Verzet tegen bypass groeit

lokaal

LEERSUM Het gemeentelijke Verkeersberaad heeft zich uitgesproken tegen een bypass naast de Donderbergrotonde. In een ongevraagd advies aan het provinciebestuur pleit het beraad voor de aanleg van een fietstunnel. Die zou veel veiliger zijn, dan een extra rechtsafstrook voor automobilisten, die van Leersum in de richting van Maarsbergen rijden.

Michiel Schaaij

Volgens het advies aan Gedeputeerde en Provinciale Staten biedt een ongelijkvloerse kruising optimale veiligheid voor fietsers. Het Verkeersberaad wijst erop, dat veel scholieren uit Amerongen en Leersum dagelijks de Donderbergrotonde passeren. Door een fietstunnel worden aanrijdingen tussen auto's en fietsers vermeden. Dat draagt ook bij aan een betere doorstroming van het autoverkeer.

[SNELFIETSROUTE] Het Verkeersberaad herinnert het provinciebestuur aan de vele beleidsnota's, waarin veilige schoolroutes een hoge prioriteit hebben. Daarnaast is een conflictvrije kruising een vereiste voor een toekomstige snelfietsroute langs de N225. De Heuvelrugpolitiek wil daar een ,,fietspad van de toekomst" realiseren. Door nu al voor een fietstunnel te kiezen, worden dubbele kosten vermeden, zegt het Verkeersberaad.

[PETITIE] Het adviesorgaan bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van brancheorganisaties zoals de Fietsersbond. Eerder begonnen inwoners van Leersum al met een petitie tegen de bypass, die de provincie wil aanleggen. En vorige week kwam VVD-gedeputeerde Dennis Straat zelf een kijkje nemen bij de Donderbergrotonde. Het advies van het Verkeersberaad staat 28 mei op de agenda van de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie van Provinciale Staten.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 2 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24