Gedeputeerde Dennis Straat op de radio (tweede van links) in gesprek met voorstanders van een fietstunnel.
Gedeputeerde Dennis Straat op de radio (tweede van links) in gesprek met voorstanders van een fietstunnel. Edith Hazelzet

Verzet tegen bypass groeit

lokaal

LEERSUM Het gemeentelijke Verkeersberaad heeft zich uitgesproken tegen een bypass naast de Donderbergrotonde. In een ongevraagd advies aan het provinciebestuur pleit het beraad voor de aanleg van een fietstunnel. Die zou veel veiliger zijn, dan een extra rechtsafstrook voor automobilisten, die van Leersum in de richting van Maarsbergen rijden.

Michiel Schaaij

Volgens het advies aan Gedeputeerde en Provinciale Staten biedt een ongelijkvloerse kruising optimale veiligheid voor fietsers. Het Verkeersberaad wijst erop, dat veel scholieren uit Amerongen en Leersum dagelijks de Donderbergrotonde passeren. Door een fietstunnel worden aanrijdingen tussen auto's en fietsers vermeden. Dat draagt ook bij aan een betere doorstroming van het autoverkeer.

SNELFIETSROUTE Het Verkeersberaad herinnert het provinciebestuur aan de vele beleidsnota's, waarin veilige schoolroutes een hoge prioriteit hebben. Daarnaast is een conflictvrije kruising een vereiste voor een toekomstige snelfietsroute langs de N225. De Heuvelrugpolitiek wil daar een ,,fietspad van de toekomst" realiseren. Door nu al voor een fietstunnel te kiezen, worden dubbele kosten vermeden, zegt het Verkeersberaad.

PETITIE Het adviesorgaan bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van brancheorganisaties zoals de Fietsersbond. Eerder begonnen inwoners van Leersum al met een petitie tegen de bypass, die de provincie wil aanleggen. En vorige week kwam VVD-gedeputeerde Dennis Straat zelf een kijkje nemen bij de Donderbergrotonde. Het advies van het Verkeersberaad staat 28 mei op de agenda van de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie van Provinciale Staten.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47