Bestuursleden Henk Temming, Maret van der Wees, Anne-Marie Heuseveldt en Frans Schlaghecke.
Bestuursleden Henk Temming, Maret van der Wees, Anne-Marie Heuseveldt en Frans Schlaghecke. Monique José Timmermans

Duofiets voor Zonnehuisbewoners

lokaal

DOORN Wat is er heerlijker als je niet meer zo mobiel bent dan samen een rondje te fietsen. De omgeving van het Zonnehuis in Doorn leent zich er voor. Dat heeft ook de Stichting Vrienden van het Zonnehuis Doorn gezien. Hun bijdrage dit jaar is de aanschaf van een elektrische duo-fiets waarmee vrijwilligers of familie/vrienden met bewoners een toertje kunnen maken.

Monique José Timmermans

,,De Stichting is er om extraatjes mogelijk te maken die niet uit de reguliere begroting van Quarijn/Zonnehuis bekostigd kunnen worden. Maar waar wel veel bewoners gebruik van kunnen maken en plezier aan kunnen beleven. We kiezen daarbij graag voor iets blijvends en duurzaams", aldus de bestuursleden Anne-Marie Heuseveldt en Frans Schlaghecke.

[OMVANGRIJK] ,,Het gaat dus om uitgaven die omvangrijker zijn dan het kleine uitstapje of de muziekavond, waar het Zonnehuis zelf budget voor heeft. In overleg met het Zonnehuis wordt de behoefte gepeild en de beslissing genomen."

[DONATIE] De aanschaf is mogelijk dankzij een bedrag, bestaande uit donaties en legaten, dat de Stichting beheert. ,,Zo is er nu een mooi bedrag in kas waar de duofiets en eerder al de dierenweide uit zijn gefinancierd. Natuurlijk is het nodig dat er inkomsten gegenereerd worden. Anders is het straks over met de extra uitgaven. Werving van donateurs heeft even stilgelegen en moet weer nieuw leven ingeblazen worden. Daar gaat het nieuwe bestuur mee aan de slag." De Stichting heeft de ANBI-status. Wie na het lezen van dit artikel wil doneren, kan een bedrag naar eigen keuze overmaken naar het volgende rekeningnummer: NL 24 ABNA 0812 6302 38.

[NIEUW] De vier bestuursleden zijn nog niet heel lang actief. Naast de genoemde leden bestaat het bestuur verder uit Maret van der Wees en Jan Temmink. ,,Wij hebben de taak overgenomen van het voormalige bestuur dat uit Wijk bij Duurstede kwam. Zij hebben het goed gedaan, maar zaten letterlijk op afstand. Na hun aftreden was er voorkeur voor een bestuur waarvan de leden dichter bij het Zonnehuis wonen. Er is dan meer lokale binding. Vandaar nu vier Doornse gezichten."

[SAMENWERKEN] De lijnen zijn korter, niet alleen naar het Zonnehuis, het maakt ook de drempel om de ondernemers uit het dorp en de regio bij projecten te betrekken lager. ,,Zo is de duofiets met medewerking van Rijwielhandel Van den Berg aangeschaft en zal daar ook in onderhoud gaan. Wij zijn hen dankbaar voor de geboden hulp." Het bestuur zoekt mogelijkheden waarbij diverse partijen elkaar versterken.

[OEFENEN] Om veelvuldig gebruik van de duofiets mogelijk te maken, zijn vrijwilligers nodig. Behalve familie en vrienden van de bewoners kunnen vrijwilligers ook op pad. ,,Voor iedereen is er de mogelijkheid om een keertje proef te rijden, zonder bewoner. Twee vrijwilligers of familieleden samen bijvoorbeeld. Het is fijn om even te wennen aan de omvang van de fiets en het elektrisch rijden." Ook zal het bestuur kijken naar geschikte routes, zonder mogelijk lastige knelpunten onderweg. Er zal wel worden gekeken naar bijvoorbeeld een koffietentje of ijscoman langs de route voor een versnapering onderweg.

[FEESTJE] Als de fiets geleverd is, wordt van de officiële overhandiging een feestje gemaakt. ,,Daar kijken we met z'n allen naar uit. We zijn heel benieuwd naar de reacties", aldus de bestuursleden Anne-Marie Heuseveldt en Frans Schlaghecke.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 29 minuten geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 35 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24