Wie Mohamed al Kachouti wil feliciteren is zaterdag van 16.00-17.30 uur in de Marokkaanse moskee aan de Akkerweg.
Wie Mohamed al Kachouti wil feliciteren is zaterdag van 16.00-17.30 uur in de Marokkaanse moskee aan de Akkerweg. John de Vries

'Ik wil graag mensen met elkaar verbinden'

1 mei 2018 om 06:51 lokaal

DRIEBERGEN De Marokkaanse Nederlander Mohamed Al Kachouti is op Koningsdag benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde niet voor niks. Een groot deel van zijn leven hier in Nederland zet hij zich tomeloos in om bruggen te slaan tussen mensen uit verschillende culturen. Daarvoor is hij nu eervol beloond.

John de Vries

Vooral de jongeren hebben zijn aandacht. ,,Die zijn onze toekomst. Daar moeten we in investeren", zegt hij. Zestien jaar was hij voorzitter van de Marokkaanse moskee Driebergen. Daar bundelde hij krachten om Marokkaanse en andere jongeren met elkaar te verbinden en op het goede spoor te houden of te zetten. De in Marokko tot sportleraar opgeleide en in Nederland als sociaal werker bij de gemeente Utrecht werkzame Al Kachouti deed dat onder meer door het organiseren van een jaarlijks voetbaltoernooi in Utrechtse Heuvelrug. Daar nemen ruim twintig 'etnisch gemengde' teams het tegen elkaar op. ,,In elk team moeten dus naast Marokkanen bijvoorbeeld ook Nederlanders, Turken en Surinamers samen voetballen."

MENSEN Al Kachouti is een man met een warm hart voor andere mensen. Ook als zij geen moslim zijn, maar christen of jood. Nederlander, Surinamer, Turk, Irakees, Somaliër. ,,Alle mensen zijn voor mij gelijkwaardig", zegt hij. Dat deel van zijn levensmotto geeft hij de jongeren ook mee. Het andere deel is: mensen van verschillende komaf, achtergrond of religie bij elkaar brengen. ,,We zijn allemaal familie van elkaar en moeten elkaar, waar nodig, helpen."

GEEN VERRADERS Verder werkt hij enthousiast samen met andere Marokkaanse vaders als buurtcoach in de Driebergse Groenhoek. Hij begeleidt er Marokkaanse jongens die hun weg niet kunnen vinden in de maatschappij en soms overlast veroorzaken. ,,Vaak hebben ze problemen op school en met het vinden van een baan. Wij helpen ze oplossingen te zoeken." Sommige jongens denken, dat de buurtcoaches een verlengstuk van de politie zijn. ,,Maar dat is absoluut niet het geval. Wij zijn geen verraders, zoals sommigen denken."

DISCIPLINE Veel jongens zijn dol op voetballen en hebben talent. ,,Dat willen wij ontwikkelen. Zo ontdekken ze, dat de discipline die met beoefening van sport gepaard gaat, ook een prima basis is om in het maatschappelijk leven verder te komen." Die discipline legde hij zelf ook aan de dag, toen hij als 21 jarige naar Nederland kwam. Hij leerde de taal razendsnel, om te kunnen communiceren met zijn nieuwe landgenoten. Daar draait het in het leven van Mohamed Al Kachouti om. ,,De weg van de dialoog neemt vooroordelen en tegenstellingen weg."

WARE ISLAM Vooroordelen over wat de islam inhoudt. ,,De islam die de media ons laten zien, is niet de ware islam. De grote meerderheid van de moslims is het tegenovergestelde van gewelddadig." Dat mediabeeld verstoort volgens Al Kachouti de verhouding tussen Nederlanders en Marokkanen en andere moslimgroeperingen flink. ,,Kijk naar de daden van je individuele moslim-medemens. Zoek contact met elkaar. Dan zie je dat die net zo'n mens is als jij, die vrede wil en fijn met zijn medemensen wil omgaan."

Al Kaoutchi wil zijn werk de komende jaren graag voortzetten. Naast de zondagse sporttraining die hij als vrijwilliger en Taekwondoleraar in de Weidebloemschool geeft, wil hij graag één keer per maand met jongens van allerlei achtergrond een zondagochtend samen met de buurtcoaches in Hoenderdaal zaalvoetballen. Om een nog betere verbinding te leggen tussen coaches en jongens. Het geld voor de zaalhuur, 80 euro per uur, krijgt hij niet bij elkaar, ook al betalen de jongens entree. Hij onderhandelt nu met de gemeente over een kleine subsidie.

advertentie
advertentie