Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

Marinierskwestie blijft 'hot'

lokaal

DOORN De verhuizing van Doornse mariniers blijft ook landelijk de gemoederen bezig houden. GroenLinks Tweede Kamerlid Isabelle Diks is niet tevreden met het antwoord dat staatssecretaris Barbara Visser (VVD) heeft gegeven op haar vragen over de kwestie. Volgens Visser zou het afblazen van de verhuisoperatie tientallen miljoenen euro's kosten, maar GroenLinks wil weten waar die schatting vandaan komt.

Michiel Schaaij

Diks vraagt de staatssecretaris een deugdelijke financiële onderbouwing op tafel te leggen en bepleit een politieke heroverweging van de verhuizing van Doorn naar Vlissingen. ,,Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald", aldus het Kamerlid. Later deze maand reist een delegatie van Doornse mariniers naar Den Haag om met Tweede Kamerleden van verschillende partijen over het verzet tegen de kazerneverhuizing te praten.

[VOORSTANDERS] Intussen laten ook voorstanders van de mariniersverhuizing van zich horen. Twee NRC-columnisten noemen de nieuwe kazerne in Vlissingen van groot belang voor de kustprovincie, zeker na de eerdere krimp. Voormalig Commissaris van de Koning Karla Peijs (CDA) wijst in dat verband op het vertrek van belastingkantoren en de rechtbank uit Zeeland.

[CADEAUTJE] Peijs ontkent overigens dat de bouw van een nieuwe marinierskazerne een politiek cadeautje was van haar partijgenoot en toenmalig defensieminister Hans Hillen. Afgelopen weekeinde verklaarde Peijs tegenover Omroep Zeeland er zeker van te zijn, dat de komst van Doornse mariniers naar Vlissingen gewoon doorgaat.

[GROTER HUIS] Volgens SGP-fractievoorzitter Lilian Janse-van der Weele uit de Vlissingse gemeenteraad zien SGP-mariniers de verhuizing van de marinierskazerne wel zitten. Ze zegt daarover gesproken te hebben met meerdere SGP-leden in het Korps. Als die hun woning in Doorn of omgeving verkopen, zouden ze voor dat geld een veel groter huis in Zeeland terugkrijgen, aldus Janse tegenover het Zeeuwse dagblad PZC.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 2 uur geleden
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes gisteren
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55