Onafhankelijk vertrouwenspersoon José van den Berg.
Onafhankelijk vertrouwenspersoon José van den Berg. Corina Blommendaal

'Een luisterend oor voor vragen en klachten'

28 april 2018 om 06:37 lokaal

DOORN 'Samen op de Heuvelrug' gaat over de hulp en ondersteuning die de gemeente biedt. Zoals hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet en de Jeugdwet. Inwoners kunnen met hun ervaringen, vragen en klachten over de hulp en ondersteuning die zij krijgen terecht bij José van den Berg, onafhankelijk vertrouwenspersoon voor hulp en ondersteuning.

Corina Blommendaal

Van den Berg luistert naar de ervaringen van inwoners en probeert mensen verder te helpen. ,,Ik ben zoveel mogelijk een luisterend oor voor bewoners die te maken hebben met hulp en ondersteuning. Hierbij kan het over goede- en minder goede ervaringen gaan over de hulp die zij hebben gekregen. Ook krijg ik wel eens mensen op mijn spreekuur met dingen die niet te maken hebben met gemeentelijke taken, maar ook dan probeer ze zo goed mogelijk verder te helpen omdat ze vaak ergens in vastgelopen zijn. Ik kijk dan hoe ik hen met de meest praktische adviezen een stapje verder kan brengen."

Mensen die thuiszorg, huishoudelijke hulp of woningaanpassingen of -voorzieningen nodig hebben, kunnen terecht bij het Sociale Dorpsteam. ,,Ook mensen die jeugdhulp nodig hebben, mantelzorgers of mensen die niet goed weten bij wie ze moeten zijn, raad ik aan naar het Sociale Dorpsteam te gaan", zegt Van den Berg.

VERKENNEN ,,In de praktijk zie ik ook mensen die nog aan het zoeken zijn waar ze terecht kunnen. Voor sommige mensen werkt het toch zo dat ze eerst gaan verkennen en dat doen ze soms via mij. Ik ben zelf geen hulpverlener maar ik kan ze wel op weg helpen. Als ze dat willen, neem ik na een aantal maanden contact met ze op en vraag ik hoe het met ze is. Over het algemeen waarderen mensen dat heel erg. Zo kan ik ook naar de gemeente terugkoppelen hoe mensen de hulp ervaren hebben en in hoeverre zaken opgelost zijn."

WEGWIJZER Van den Berg onderstreept dat ze geen belangenbehartiger is, maar vooral mensen wegwijs maakt en reflecteert. ,,Ik geef over de dingen die ik zie advies aan de gemeente. Elke gemeente mag zelf de vorm kiezen waarin de zorg en hulp wordt aangeboden. Wel binnen bepaalde wettelijke kaders, maar het verschilt per gemeente hoe dit georganiseerd wordt. Deze gemeente heeft er voor gekozen Sociale Dorpsteams op te richten en toen die eenmaal aan de slag waren, zijn ze ondergebracht in een zelfstandige stichting. Daarmee staan ze op wat meer afstand van de gemeente en is het een zelfstandige eenheid met eigen werkprocessen."

Deze vertrouwenspersoon heeft vooral veel ervaring in het verbinden van partijen.

SCHAALGROOTTE ,,,Dat doe ik met veel inzet maar het lukt niet altijd snel, omdat mensen elkaars werkwijze soms niet kennen of begrijpen." Ze vindt dit een prachtige gemeente en ook de schaalgrootte bevalt haar goed. ,,Er zijn korte lijnen van de inwoners naar het bestuur en ik denk dat dat aan beide kanten goed kan werken. Bestuurders zitten hier niet in een ivoren toren en hebben snel inzicht in waar bewoners tegenaan lopen. Juist omdat er zo vaak sprake is van vertrouwenscrises tussen inwoners en instituties, kun je op deze schaal makkelijker voorkomen dat dat gebeurt."

Telefonisch is ze te bereiken op 06 463 42 768 of op het spreekuur in het Cultuurhuis op dinsdag in de even weken tussen 10.30 en 13.30 uur.

advertentie
advertentie