Als start van de Voorleesexpress leest Hans Nijhof voor. Zittend links Femke Reijnen coördinator bij bibliotheek ZOUT.
Als start van de Voorleesexpress leest Hans Nijhof voor. Zittend links Femke Reijnen coördinator bij bibliotheek ZOUT. Monique José Timmermans

Voorleesexpress begonnen in Maarn

12 april 2018 om 06:50 lokaal

UTRECHTSE HEUVELRUG Met het voorlezen van het prentenboek 'Raad eens hoeveel ik van je hou', heeft wethouder Hans Nijhof het startsein gegeven voor de Voorleesexpress in de Utrechtse Heuvelrug. Het landelijke initiatief bereikt hiermee ook in deze dorpen de gezinnen waar (voor)lezen niet vanzelfsprekend is.

Monique José Timmermans

Zichtbaar plezier heeft de wethouder in het voorlezen aan de peuters die aan zijn lippen hangen. ,,Ik heb als kind ook heel veel boeken gelezen: Eerst Sjors en Sjimmie, later Arendsoog en de Bob Evers serie. Ook nu lees ik elke avond voordat ik ga slapen een half uurtje." En lezen zou voor kinderen een vaste gewoonte moeten worden. Daar is niet alleen Nijhof van overtuigd, maar ook de bibliotheek die de lokale uitvoerder is van de Voorleesexpress.

TAAL Een talige omgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. ,,Dat hoeft niet per se Nederlands te zijn en ook niet per se het lezen van boeken. Ook praten en spelletjes doen dragen bij aan de taalontwikkeling. Samen naar de bibliotheek gaan en boeken in huis halen is net zo belangrijk", aldus Femke Reijnen van bibliotheek ZOUT.

De Voorleesexpress is voor deze aftrap in de Utrechtse Heuvelrug te gast bij Boek&Koek in Maarn. De boekwinkel ondersteunt de landelijk actie 'geef een prentenboek cadeau' die verbonden is aan de Voorleesexpress door 40 prentenboeken beschikbaar te stellen. De andere 40 zijn bij elkaar gebracht door inwoners die per boek 2 euro gedoneerd hebben. De boeken gaan naar de voedselbank en komen zo terecht bij diverse gezinnen.

VRIJWILLIGERS Maar er gebeurt meer om gezinnen een steuntje in de rug te geven bij de taalontwikkeling. Vrijwilligers van de Voorleesexpress verbinden zich voor 20 weken aan een gezin. Zij gaan daar wekelijks mee lezen. Niet alleen lezen ze de kinderen voor, maar ook praten ze over verhalen, doen ze spelletjes en betrekken daar vooral de ouders bij. Ook een bezoek aan de bibliotheek hoort bij het programma. Naar mate de weken vorderen komt het initiatief steeds meer bij het gezin te liggen.

,,Het is niet realistisch om te verwachten dat alle ouders enthousiast gaan voorlezen, maar er wordt zeker een basis gelegd om taal een grotere rol te geven. Het stimuleert zowel de kinderen als de ouders", weet Reijnen uit ervaring. Reijnen kent de Voorleesexpress uit haar vorige woonplaats. ,,Het was bijzonder om te zien dat er vriendschappen ontstaan tussen het gezin en de voorleesvrijwilliger. Er is contact via de liefde voor boeken. Ik heb gezien dat het vruchten afwerpt en leerkrachten beamen dat de woordenschat groeit en boeken leuker worden gevonden door de kinderen." Scholen en consultatiebureaus melden gezinnen aan voor de Voorleesexpress.

MEER Voor de Utrechtse Heuvelrug zoekt Reijnen vrijwilligers om meer gezinnen te bereiken. ,,Landelijk zijn dat er 5000. We hopen dat we ook hier in de dorpen veel kinderen en ouders blij gaan maken met plezier in taal en het ritueel van een boek pakken." De bibliotheek zorgt voor training van de vrijwilligers op het gebied van boekkeuze – wat past bij welke leeftijd, interactief lezen – het gesprek aangaan over een verhaal, het betrekken van de ouders bij de taalontwikkeling en vrijwilligers leren inschatten wat realistisch is als bereikbaar doel voor een gezin." Kijk voor meer informatie op de website www.voorleesexpress.nl.

advertentie
advertentie