De leden van Harmonieorkest Manderen zijn klaar voor hun jubileumconcert op 14 april.
De leden van Harmonieorkest Manderen zijn klaar voor hun jubileumconcert op 14 april. beschikbaar door Harmonieorkest Manderen

Harmonieorkest Manderen bestaat 35 jaar

lokaal

MAARN Bij de oprichting 35 jaar geleden wisten ze letterlijk van 'toeten noch blazen' en konden nog geen noot lezen. Dat is zeker anders nu. Op 14 april geeft Harmonieorkest Manderen samen met popkoor Future uit Rhenen een jubileumconcert in De Twee Marken. Aanvang 20.00 uur en de toegang is gratis.

Monique José Timmermans

Het koor en orkest brengen gezamenlijk nummers. Voorzitter en orkestlid van Manderen Nick Breur: ,,Toen ik dat hoorde, vreesde ik dat een popkoor te snel zouden gaan. Dat houden we nooit bij met de harmonie. Maar het was juist andersom, wij waren sneller." ,,Het opdoen van meer muzikale ervaring, van elkaar leren en samen repeteren maakt het zo leuk om toe te werken naar een gezamenlijk concert", beaamt ook secretaris Wilma Benschop. ,,Het vraagt om de nodige afstemming."

MIX De muziekvereniging wil elk jaar een repertoire kiezen dat verrast. Het is leuk voor de leden zelf om die stukken in te studeren. ,,Net als voor het publiek staat voor de leden ook voor elk wat wils op het programma." Een mix van oudere en nieuwere popnummers gaat onder leiding van dirigent Harm Vuijk de revue passeren. ,,Armin van Buuren, Bruno Mars, maar ook jaren '70 en '80 muziek. Daarnaast is er een solo van de klarinettist van de Marinierskapel."

Al met al de moeite waard om zaterdag naar de Twee Marken te komen waar Eduward de Graaf de avond aan elkaar gaat praten. Optredens – niet alleen tijdens de concerten maar ook tijdens Koningsdag, 4/5 mei, Kerst en diverse dorpsactiviteiten – zijn niet de enige rol die Harmonieorkest Manderen in het dorp vervult. Het muziekonderwijs is de andere pijler. ,,Er zijn lessen voor blaasinstrumenten en slagwerk. Met de komst van nieuwe inwoners die van buiten het dorp hiernaar toe verhuisd zijn, is er een aanwas van nieuwe leden. Dat is erg leuk en gaat zelfs tegen de landelijke trend in."

REGIO Qua bezetting is het orkest meer een regio-orkest geworden, met leden van buiten de Heuvelrugdorpen. Leden vinden er niet alleen gezelligheid, ze kunnen er ook muzikaal groeien. ,,Het is voor de dirigent best een klus om iedereen er bij te houden. Er zijn leden opgeleid op het conservatorium en lager opgeleide orkestleden. Toch gaat dat heel goed samen. De kwaliteit van wat we spelen is hoog." Dankzij de ensembleklas – ook wel het instaporkest genoemd – kunnen onervaren muzikanten aan hun vaardigheden werken. Ze proeven naast de lessen en het thuis oefenen gelijk aan het samen spelen en optreden. ,,Het leuke is dat in de ensembleklas zowel kinderen als volwassenen spelen."

TRADITIE En zo is een mooie traditie gegroeid uit een kraampje op de markt tijdens Koninginnedag 1983. ,,Na het faillissement van de muziekschool in Doorn werd gezocht naar een nieuwe partij die het muziekonderwijs invulling kon geven. Het idee ontstond om dat gelijk in de vorm van de oprichting van een harmonieorkest te doen. De eerste leden zijn tijdens die Koninginnedag geworven. Een jaar later was het eerste optreden, weer op Koninginnedag. Het Wilhelmus speelden we nog bijna onherkenbaar. Het muzikale niveau is zeker enorm gegroeid", lacht Breur. Nu wordt de zaal bijna opgebouwd voor alweer het zoveelste concert. Een team van op- en afbouwers staat klaar. Podium, licht, geluid, muziekstandaards en vooral veel stoelen voor het publiek. ,,U wordt verwacht in de Twee Marken." Info: www.manderen.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 7 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04